Buitenland

El Chapo zit vast, de drugsoorlog gaat door

VPRO
foto: Mario Guzman/EPAfoto: Mario Guzman/EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. El Chapo zit vast, de drugsoorlog gaat door

Kortgeleden was hij nog de grootste drugsboef van Latijns-Amerika, maar die tijden zijn voorbij. Vandaag staat hij voor de Amerikaanse rechter: de Mexicaanse cocaïnesmokkelaar El Chapo. De kans dat hij ooit vrijkomt is klein, maar daarmee zijn de Mexicaanse drugsproblemen niet opgelost.

De arrestatie en uitlevering van El Chapo Guzmán, leider van het beruchte Sinaloakartel, was een belangrijke overwinning van de Mexicaanse autoriteiten. Toch is het probleem van de cocaïnesmokkel er niet mee opgelost. "Er zijn vijf zaken die je moet aanpakken: de drugsconsumptie in de VS, de wapenhandel vanuit de VS, de endemische corruptie in Mexico, de armoede en de medeplichtigheid van de bankensector," zegt fotograaf en journalist Teun Voeten in Bureau Buitenland.

"Je kunt niet één ding doen, je moet al die pijlers ondergraven en verzwakken. The war on drugs is ongoing." Voeten doet al bijna tien jaar onderzoek naar de narco-maffia en schreef er onlangs een boek over: De Mexicaanse drugsoorlog.

Gaat hij politici verlinken?

Volgens hem zal El Chapo zijn geboortegrond nooit meer betreden. "Er is bewijs voor zeker 1000 jaar cel. De grote vraag is: gaat hij politici verlinken? En ook: zullen ze dat laten gebeuren?" Ook de VS hebben immers belangen in de drugsoorlog. De wapens komen uit de VS en ook de banken die drugsgelden witwassen zullen niet staan te springen om verlinkt te worden. "Hij is geen geïsoleerde boef, gescheiden van de rest van de wereld. Dit is van alle kanten een smerig spel."

Ster advertentie
Ster advertentie