Buitenland

Pausenruzie op Twitter 'Dit is een soap aan het worden'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pausenruzie op Twitter 'Dit is een soap aan het worden'

Voormalig paus Benedictus XVI roept de huidige paus Franciscus op het celibaat niet te versoepelen. "Dit is een soap aan het worden", zegt Vaticaankenner Stijn Fens over de huidige gang van zaken. "Het is nieuw dat bisschoppen en kardinalen elkaar bevechten op Twitter."

Paus Benedictus heeft een boek geschreven, waarin de kritiek op de versoepeling van het celibaat is opgenomen. Dat terwijl de voormalig paus bij zijn aftreden aangaf zich niet met de nieuwe paus te bemoeien.

De entourage van Benedictus zou hebben aangegeven dat ze voormalig paus niet wist dat de uitspraken in een boek zouden belanden, maar via Twitter werd een briefwisseling geplaatst waaruit blijkt dat hij daarvan wel degelijk op de hoogte is. Daarmee verplaatst de discussie zich mede naar het sociale medium.

Versoepeling celibaat in Amazonegebied

In oktober vorig jaar gaven de bisschoppen uit het Amazonegebied aan een priestertekort te hebben: slechts 1 priester op 10.000 gelovigen. Fens: "Er is en masse gezegd, geef de mogelijkheid om deugdzame mannen die al voor de kerk werken en gehuwd zijn de mogelijkheid om priester te worden." Paus Franciscus gaf aan het celibaat een geschenk voor de kerk te vinden, maar erover na te willen denken.

Volgens Fens denkt Benedictus er niet veel anders over. Enkele jaren geleden riep hij een speciale constructie in het leven om het vrouwelijke priesters uit de Anglicaanse kerk mogelijk te maken over te stappen naar de katholieke kerk. Maar er is "een kleine kern conservatie bisschoppen en kardinalen die niets van deze paus moeten hebben". Fens vraagt zich af of deze man niet "wordt gebruikt in een kerkelijke burgeroorlog".

Ongemakkelijke situatie

Voor de katholieke kerk is de situatie vooral 'ongemakkelijk'. "Je moet je voorstellen dat prinses Beatrix zich publiek uitspreekt over de rol van het koningschap. Sterker nog, ze komt met een boek. Dat is allemaal heel ongemakkelijk en precies dat is nu aan de hand in de katholieke kerk."

Probleem twee pausen

Fens denkt dat de problemen ontstaan zijn doordat de vorige paus bij leven is afgetreden en niet na zijn dood zoals gebruikelijk. Er is geen richtlijn over de rol van een voormalig paus. "Die onbekendheid speelt de katholieke kerk parten."

Paus Benedictus gaf bij zijn aftreden aan op de achtergrond te blijven, maar spreekt zich zo nu en dan toch uit. Met de huidige sociale media worden zijn uitspraken, bijvoorbeeld die over misbruik in een 'obscuur Duits priesterblaadje' binnen twee dagen over de hele wereld verspreid. Daarmee loopt Benedictus paus Franciscus 'voor de voeten'.

Fens denkt dat de huidige paus er goed aan doet om de status van een afgetreden paus vast te leggen en dat hij niet in dezelfde fout vervalt. "Eén paus is al ingewikkeld, laat staan twee."

Ster advertentie
Ster advertentie