Naar homepage
Buitenland

Amerikaanse presidentsverkiezingen: 'Het is ontzettend spannend in vier staten'
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaanse presidentsverkiezingen: 'Het is ontzettend spannend in vier staten'

Nog altijd is het ongelofelijk spannend bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In vier staten liggen Donald Trump en Joe Biden nek-aan-nek: Georgia, Pennsylvania, Nevada en Arizona. "Georgia kan mogelijk de doorbraak worden voor Biden", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

"De afgelopen paar uren werd het verschil steeds kleiner en ging een groot deel van de stemmen naar Joe Biden. Hopelijk weten we binnen iets meer dan een uur de uitslag van Georgia," zegt de Vries. "Dan zou Biden - als hij ook Arizona behoudt - er zijn. Maar ik denk niet dat de nieuwszenders meteen een winnaar uitroepen. De verschillen zijn heel klein en niet iedereen heeft de call voor Arizona al gemaakt."

Georgia is goed voor 16 kiesmannen. Trump kan de verkiezingen niet winnen zonder de kiesmannen van die staat voor zich te winnen. De zuidelijke staat is al decennia in handen van de Republikeinen.

Speeches

De afgelopen avond en nacht speechten beide kandidaten nog een keer. Biden zei vanavond in een korte toespraak dat hij er alle vertrouwen in heeft dat hij als winnaar uit de bus komt. "Elke stem moet geteld worden. Zo moet het zijn."

President Trump heeft in een toespraak opnieuw beweerd dat er wordt gefraudeerd met de verkiezingen. In een verklaring zei Trump dat hij de verkiezingen gemakkelijk aan het winnen is, "als je alle legale stemmen bij elkaar optelt". Hij droeg geen bewijzen aan voor zijn claims. Nieuwszenders MSNBC, CBS en ABC schakelden al tijdens de toespraak weg vanwege de ongefundeerde fraudeclaims.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie