Buitenland
NOS

Rusland verlaat de Raad van Europa: wat zijn de gevolgen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rusland verlaat de Raad van Europa: wat zijn de gevolgen?

Rusland verlaat de Raad van Europa. Het Kremlin perkte de fundamentele vrijheden in eigen land al sterk in en verhevigde dat de laatste weken. De pers is volledig aan banden gelegd en demonstreren is verboden.

Rusland verlaat Raad van Europa: 'Veel consequenties voor de Russen'

"Het betekent vooral dat Rusland in z’n eentje verder gaat", vertelt correspondent Geert Groot Koerkamp in het NOS Radio 1 Journaal. Na 26 jaar lidmaatschap heeft het land besloten om de raad te verlaten. "Het heeft veel consequenties voor veel Russen."

Gevolgen

De Raad van Europa is een internationale organisatie die als doel heeft mensenrechten te beschermen. Nu Rusland de raad verlaat, zijn Russen bang dat sommige mensenrechten in het land helemaal vervallen. "Voor veel Russen was het een laatste strohalm om hun recht te halen. Het is niet voor niets dat Rusland het land was met de meeste zaken daar."

Op dit moment zijn dingen als de doodstraf 'bevroren' in Rusland, maar daar zou verandering in kunnen komen. "Er zijn mensen in Rusland die zeggen: misschien is dit een goed moment om dit in ere te herstellen."

Waarom?

"Het betekent vooral dat Rusland zijn eigen koers gaat varen", vertelt Groot Koerkamp. "Dat zeggen ze zelf ook. Ze beschuldigen de NAVO en EU ervan dat ze Raad van Europa hebben gebruikt om druk uit te oefenen op Rusland en hun invloedssfeer verder naar het oosten uit te breiden."

Pers

Ook de pers moet heel erg uitkijken met wat zij kunnen schrijven of uitzenden. Eerder werd al bepaald dat de woorden oorlog en invasie niet meer gebruikt mochten worden in Russische uitzendingen. Wie dat wel doet riskeert tot wel vijftien jaar celstraf. Marina Ovsiannikova riskeerde dat deze week nog. In een protestactie verscheen met een stuk papier op een live-uitzending. Er stond 'stop de oorlog' en 'jullie worden voorgelogen op'. Gisteren kwam ze er met een kleine boete vanaf.

"Maar het kan zo zijn dat er meer in verschiet ligt", vertelt Groot Koerkamp. "Ze niet op basis van haar plakkaat op televisie veroordeeld. Ze is veroordeeld op basis van een video die ze eerder op het internet publiceerde." In de video legt Ovsiannikova uit wat ze van plan is. "Ze zegt dat ze zich schaamt dat ze al die jaren heeft meegewerkt aan Russische propaganda. Ze roept ook Russen op om de straat op te gaan. Voor dat laatste is ze veroordeeld, dat wordt gezien als een oproep tot illegale demonstraties." De Russische politiek wil haar niet zo maar laten gaan met een kleine boete. "In het parlement is er veel aandacht voor. De voorzitter van het Lagerhuis heeft gezegd dat ze het hier niet bij zullen laten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie