Buitenland
VPRO

Wandelend langs de geschiedenis van Belgisch racisme

foto: Edwin Koopmanfoto: Edwin Koopman
  1. Nieuwschevron right
  2. Wandelend langs de geschiedenis van Belgisch racisme

In België zijn afgelopen week standbeelden van Leopold II vernield. Aanleiding zijn de protesten in de VS na de gewelddadige dood van George Floyd en de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo. De oud-koning is in België omstreden wegens zijn zeer gewelddadige bewind in de toenmalige kolonie. Om dit soort tijdelijke acties een stap verder te brengen schreef historicus en schrijver Lucas Catherine een Brusselse stadswandeling: Het dekoloniseringsparcours.

Brusselse stadswandeling tegen racisme

"Die acties zijn belangrijk maar ook zeer beperkt", zegt Catherine in Bureau Buitenland. "Vroeger kenden de mensen het verhaal achter een monument, maar nu weet niemand dat nog. Je moet dus méér doen dan alleen een plakkaatje zetten met uitleg bij een monument, je moet er in het onderwijs en de media op terugkomen."

Het vertellen van het hele verhaal is volgens de schrijver belangrijk voor de historische waarheid, ook in de strijd tegen het racisme dat nog altijd voortleeft vanuit de koloniale: "De gemiddelde Belg van Congolese origine is hoger opgeleid dan de witte Belg, maar zit in lage beroepen. Het is alsof ze niet bestaan, er wordt nog altijd naast gekeken."

Quote

Je moet vertellen dat hedendaags racisme teruggaat op de kolonisatie

Lucas Catherine, schrijver

In 'Het dekolonisatieparcours' inventariseert Catherine gebouwen en beelden die te maken hebben met de kolonisatie en de exploitatie van Congo, waar Brussel vol mee staat. Het weghalen daarvan, zoals elders in België al gebeurt is, is volgens Catherine niet belangrijk. "Wat je moet doen is in de media en het onderwijs het verhaal vertellen dat het hedendaags racisme teruggaat op de kolonisatie, dat is belangrijker dan de vraag of we Leopold II daar laten staan."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie