Buitenland
NOS

Akkoord Eurogroep over miljardenpakket coronacrisis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Akkoord Eurogroep over miljardenpakket coronacrisis

De ministers van Financiën van de negentien eurolanden hebben een akkoord bereikt ter waarde van ruim 500 miljard euro aan financiële steun aan landen die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis. Volgens de Franse minister Le Maire is dit geld direct beschikbaar. Het geld is onder meer bedoeld voor "banen, bedrijven en overheden".

Presentator Jurgen van den Berg sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met correspondenten Thomas Spekschoor en Mustafa Marghadi.

Europees akkoord over noodpakket: wat is er afgesproken?

Europees Stabilisatie Mechanisme

Een groot deel, tot maximaal 240 miljard euro, komt uit het Europees Stabilisatie Mechanisme, het al langer bestaande noodfonds waar meer dan 400 miljard euro in zit. Volgens het akkoord kunnen landen gebruikmaken van miljardenkredieten uit het fonds tot de coronacrisis voorbij is.

Le Maire zei dat daarbij "lichte voorwaarden" gelden. Na de crisis moeten alle eurolanden zich weer houden aan de regels voor versterking van hun economische en financiële grondslagen.

Daarnaast komt er een garantiefonds van 200 miljard euro voor ondernemerskredieten van de Europese Investeringsbank. Verder komt er een fonds van 100 miljard voor arbeidstijdverkorting. Details daarover moeten nog uitgewerkt worden.

Geen eurobonds

In het akkoord is ook sprake van "nieuwe financiële instrumenten", maar daarmee worden geen eurobonds bedoeld. De discussie over deze gemeenschappelijke Europese obligaties, waar minister Hoekstra zich fel tegen verzet, zal later worden gevoerd.

Het pakket kwam gisteravond tot stand na stevige onderhandelingen tussen de hoofdrolspelers Italië, Nederland, Spanje, Frankrijk en Duitsland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Minister Hoekstra spreekt van een goede uitkomst, zijn Franse collega Le Maire van een "uitstekend" akkoord, het belangrijkste in de geschiedenis van de Europese Unie.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie