Buitenland
NOS

Duizenden asielzoekers zitten in bos bij Poolse grens vast

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duizenden asielzoekers zitten in bos bij Poolse grens vast

Bij de grens tussen Polen en Wit-Rusland zitten duizenden asielzoekers vast in slechte omstandigheden. Europarlementariër Tineke Strik van GroenLinks bezocht het land, maar kon niet al te dichtbij komen. "In de grenszone is de noodtoestand uitgeroepen. Niemand mag daarnaartoe", vertelt ze in Met het Oog op Morgen.

Bekijk hier het gesprek met Tineke Strik

President Lukasjenko wil de grenzen van de Europese Unie onder druk zetten, vertelt Strik. "Extra vluchten vliegen naar Minsk en worden van daaruit naar de grenzen gebracht. Daar worden ze min of meer gedirigeerd naar de grens waar ze moeten oversteken."

Volgens de Europarlementariër is het moeilijk te bepalen hoeveel asielzoekers dagelijks proberen Polen in te komen. "De schattingen van organisaties is dat er rond de 7000 mensen rond de grenzen zich ergens ophouden en ongeveer 500 tot 600 mensen per dag worden teruggeduwd door de Poolse grenswachten."

Niemandsland

Wie in een zogenaamde 'pushback' belandt, komt vaak in een vreemde situatie terecht. Zowel Wit-Rusland als EU-lidstaten willen op zo'n moment geen asielstatus verlenen. "De verantwoordelijkheid wordt heen en weer geschoven. Wekenlang hebben 32 Afghaanse vluchtelingen letterlijk tussen twee rijen grenswachten gezeten."

En de omstandigheden zijn niet prettig. "Niemand mocht voedsel of water brengen. Organisaties mogen geen humanitaire hulp bieden." En dan moet de echte winter nog komen. "Er zijn inmiddels acht mensen overleden. Organisaties hier zijn heel bang dat dat aantal groter wordt."

tineke strik

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie