Buitenland
EO

Hoe kon Wagner zo machtig worden? 'Prigozjin verdient naar schatting een miljard per jaar'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kon Wagner zo machtig worden? 'Prigozjin verdient naar schatting een miljard per jaar'

Huurlingenleger Wagner Group domineerde de afgelopen dagen het wereldnieuws. Waarom zijn dit soort private legers eigenlijk actief en hoe worden ze gefinancierd? Brigadegeneraal Han Bouwmeester vertelt erover in Geld of je Leven. "Naar schatting verdient Prigozjin een miljard per jaar met zijn concern."

De hele wereld kent Wagner-leider Prigozjin inmiddels als aanvoerder van een huurlingenleger. Wat veel mensen niet weten is dat hij de baas is van een miljardenconcern. Hoe komt hij aan al dat geld? "Prigozjin is actief in de goud- en diamanthandel in verschillende Afrikaanse landen. Denk aan landen als Mali, Soedan en Mozambique. Maar hij kreeg bijvoorbeeld ook een lucratief olieveld van Assad voor zijn verdiensten in Syrië. Hij heeft een wereldwijd bedrijf opgezet, met onder meer ook een trollenleger, waarmee hij de verkiezingen in Amerika en het Brexit-referendum verstoorde."

Politieke leiders

Een huurlingenleger is interessant voor politieke leiders, omdat ze los staan van de reguliere overheid, vertelt Bouwmeester. "Ze zijn geen onderdeel van de reguliere krijgsmacht. Ze staan er los van." In het geval van de Wagner-groep kan Poetin zijn handen ervan aftrekken als hij dat wil. "Ze houden zich niet aan internationale afspraken en humanitair oorlogsrecht. En ze leggen ook geen militaire eed af."

Contant betalen

Voor militairen kan het aantrekkelijk zijn om zich aan te sluiten bij Prigozjin, want hij betaalt twee, soms wel drie keer zoveel als de Russische overheid. "En hij betaalt contant", vervolgt Bouwmeester. "Hij doet toezeggingen dat hij voor je familie zorgt als je sneuvelt en er zijn geen aanwijzingen dat dat valse beloftes zijn."

Wel heeft Prigozjin nu zijn kapitaal op het spel gezet, denkt Bouwmeester. "Afhankelijk van waar hij het heeft weggezet. Maar een deel stond in Rusland en de vraag is wat de Russische autoriteiten daar nu mee gaan doen."

Ster advertentie
Ster advertentie