Buitenland

‘Organiseer referendum in Gibraltar’

foto: ANP / JORGE GUERREROfoto: ANP / JORGE GUERRERO
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Organiseer referendum in Gibraltar’

Niet de regeringen van Groot-Brittannië en Spanje, maar de inwoners van Gibraltar moeten beslissen over of hun toekomst binnen of buiten de EU. Organiseer een referendum, vindt Ben Bot, oud-Minister van Buitenlandse Zaken en oud-permanent vertegenwoordiger van Nederland in Brussel.

Gibraltar, een schiereiland wat tegen Spanje aanligt, hoort sinds 1713 bij Groot-Brittannië. Nu de Britten de EU willen verlaten, willen zij Gibraltar meenemen. Spanje, dat ook aanspraak zegt te maken op het gebied, ziet dit als een aanleiding om de status van Gibraltar weer eens te betwisten.

Emotie

Het gesprek openen over Gibraltar doen de Spanjaarden wel vaker, volgens Bot, die elf jaar in Brussel zat als permanent vertegenwoordiger: “Ze doen dit periodiek, met veel emotie.”

Wat echter nu wél uitzonderlijk is, is dat het daadwerkelijk op de agenda is gezet: Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, deed dit afgelopen weekend. Dit wordt gezien als een aanmoediging voor Spanje, waardoor de Britse premier May zich direct voor Gibraltar uitsprak.

Oorlog

Oud-minister Michael Howard sprak afgelopen weekend zelfs oorlogstaal: als Gibraltar ingepikt dreigt te worden, moet Groot-Brittannië de wapens oppakken. Bot neemt dit niet serieus: “Ik denk dat Howard te hard van stapel is gelopen”, aldus de diplomaat.

Het beste zou zijn als de ruim 30.000 inwoners van Gibraltar zélf een kant mogen kiezen, vindt Bot. Hij pleit voor een referendum. Onlangs vroeg ook Schotland een nieuw referendum aan.

In 2002 stemde in een referendum maar liefst 99 procent van de inwoners van Gibraltar in een referendum tegen onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. Bij het Brexit-referendum in juni 2016 koos zo'n 95 procent voor remain.

Luister hier Stand.NL met Ben Bot terug:

Stand.nl met Ben Bot

Ster advertentie
Ster advertentie