Buitenland
BNNVARA

Spanning Rusland en het Westen: 'Rusland is bang om invloed te verliezen'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Spanning Rusland en het Westen: 'Rusland is bang om invloed te verliezen'

Door oplopende spanningen in het Oekraïense grensgebied gaan vandaag Rusland en de NAVO met elkaar in gesprek. Tony van der Togt, Rusland-expert van instituut Clingendael, schuift aan en Eva Cukier, Rusland correspondent van het NRC, praat telefonisch mee vanuit Rusland. In Vroeg! geven beide inkijk op de situatie.

Rusland heeft hoge eisen gesteld aan dit gesprek, namelijk dat Oekraïne nooit lid mag worden van de NAVO. Dit gaat recht tegen de ‘open door policy’ van de NAVO in. Dat een van de buurlanden van Rusland te veel naar het Westen trekt is namelijk de grootste angst van Poetin, zegt Van der Togt: “Als een land als Oekraïne een succesvol land wordt, geïntegreerd met het Westen, verliest Rusland daar haar invloed.”

Afspraken militaire houding

De eisen van Rusland zijn dus hoog, maar wat kunnen we dan verwachten van dit gesprek? Van der Togt is zelf ook benieuwd: “De NAVO heeft al bekendgemaakt dat de eisen van Rusland niet onderhandelbaar zijn.” Van der Togt verwacht dat er onderhandelingsruimte zit in militaire zaken: “Wel kan nog afgesproken worden welke wapensystemen beide machten in mogen zetten en wordt er waarschijnlijk gesproken over de transparantie van militaire oefeningen. Dit alles is om de huidige situatie te de-escaleren.”

Situatie in Rusland

Cukier vertelt vanuit Rusland dat er in Rusland zelf ook veel aandacht is voor deze top. En dat gaat met felle bewoordingen. Cukier: “In de staatprogramma's probeert de overheid de burgers op te hitsen tegen het Westen.” En dat ophitsen lukt vooral bij de oudere generatie, die hun informatie verkrijgen vanuit de staatprogramma’s. Jongeren halen hun nieuws van het internet, wat nog steeds vrij is in Rusland, en zijn daardoor ook kritischer naar hun eigen regering.

Het gaat op dit moment slecht in Rusland, vertelt Cukier: “Het was een heftig jaar vol demonstraties, de ratings van Poetin zijn laag en de economie lijdt onder de Europese sancties.” Cukier vertelt dat als Poetin het Russische volk achter zich wil houden, hij zich nu als een sterk leider op moet stellen in deze NAVO-Rusland top.

Benieuwd naar het hele gesprek? Check de podcast van Vroeg!

#8 - De spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekrainë

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie