Buitenland

'Kans dat het escaleert in Oekraïne is niet zo groot'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kans dat het escaleert in Oekraïne is niet zo groot'

De kans dat Rusland daadwerkelijk een invasie van Oekraïne doet is niet zo groot. Dat denkt geopolitiekdeskundige René Cuperus, verbonden aan instituut Clingendael, in Europa Draait Door. "Ik geloof niet dat Rusland en Poetin er belang bij hebben. Een oorlog loopt niet goed voor Poetin af."

In Spraakmakers stelde vorige week een andere deskundige, Jaap de Hoop Scheffer, dat de kans ongeveer fifty-fifty is dat het escaleert. Cuperus spreekt liever van 10 á 20 procent, zo zei hij in de podcast.

#17 - Gaat Poetin Oekraïne binnenvallen?  (S03)

Terug in de negentiende eeuw

Cuperus vindt dat de situatie rondom Oekraïne doet denken aan de negentiende eeuw, toen grote landen het lot van kleine landen bepaalden. Poetin overlegt alleen met de Verenigde Staten, aan Oekraïne zelf wordt niks gevraagd.

"Churchill en Stalin zaten na de Tweede Wereldoorlog en bepaalden van elk Europees land in welk kamp ze terecht kwamen. Dat lijkt nu weer te gebeuren, nu Biden en Poetin beslissen over de toekomst van kleinere Europese landen." Cuperus vindt dat "een heftige constatering". "We zijn terug in de tijd van great power competition, terwijl de Europese Unie juist zijn toekomst had geënt op samenwerking."

Wellicht gaat er ook een 'negentiende eeuwse oplossing' komen, denkt Cuperus: Rusland voelt zich bedreigt door de NAVO, dat volgens Poetin Oekraïne wil inkapselen. De belofte dat dit niet gebeurt, kan het conflict deëscaleren. Oekraïne is dan een "neutrale bufferstaat", aldus de columnist. "Je moet wel een veiligheidsgarantie aan Rusland moet bieden. Dat gevoel van bedreiging is reëel, ze voelen zich omsingeld door de NAVO." Hij vindt dat de NAVO niet altijd wijs redeneert.

Het neerzetten van troepen door Poetin vindt hij echter 'barbaars'. "Het is alsof China ineens 100.000 troepen bij Taiwan neerzet. Dat moet je echt afkeuren. Zo gaan we in de wereld niet met elkaar om."

Duitsland

In de podcast vertelt Cuperus ook over het nieuwe Duitse kabinet, wat ook invloed heeft op de Oekraïnecrisis. "Het is niet toevallig dat dit conflict opspeelt terwijl er een machtsvacuüm is in Duitsland", aldus de columnist.

foto: EO

René Cuperus (midden) in Europa Draait Door, met Arend Jan Boekestijn (r.) en Willem de Gelder (l.)

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie