Buitenland
EO

Hindoenationalisme rukt op in India: 'Christenen en moslims wordt het leven onmogelijk gemaakt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hindoenationalisme rukt op in India: 'Christenen en moslims wordt het leven onmogelijk gemaakt'

Sinds kort heeft India buurland China ingehaald als land met de meeste inwoners. In tegenstelling tot China is India een zeer religieus land, wat ook voor problemen zorgt. "De mensenrechten voor religieuze minderheden staan enorm onder druk", vertelt India-deskundige Anil Kumar in De Ongelooflijke Podcast.

#151 - Waarom je alles moet weten over de (religieuze) supermacht India (met Anil Kumar en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

Sinds 2014 wordt India geleid door de 'hindoenationalistische' partij BJP van minister-president Modi. Door dat bewind hebben bijvoorbeeld christenen en moslims het moeilijk, vertelt Kumar. "Modi propageert dat India voor hindoes is. Er is een enorme hindoeïsering gaande. De afgelopen negen jaar worden wetten aangenomen tegen minderheden", vertelt hij.

Er zijn anti-bekeringswetten, die volgens Kumar betekenen dat je als moslim of christen eigenlijk niet zichtbaar mag zijn, omdat je al heel snel van 'bekeren' wordt verdacht. "Als je een bijeenkomst bij een kerk houdt, ben je al aan het bekeren", vertelt hij. Dit heeft grote gevolgen: in de deelstaat Manipur vindt volgens Kumar een genocide plaats: "Een relatief kleine etnische minderheid die uit christenen bestaat, wordt massaal uitgeroeid. Alles wordt in brand gestoken, hun huizen, hun kerken." Ook moslims zijn niet overal veilig: het bekendste voorbeeld zijn rellen in 2002 in de deelstaat Gujarat, waar duizend moslims werden gedood door hindoes. Opmerkelijk: de hoogste minister van Gujarat was in die tijd Modi.

Kastenstelsel

Los van al deze religieuze verschillen, bestaat ook het kastenstelsel nog altijd in India. In welke sociale klasse je wordt geboren, bepaalt heel veel: "Het bepaalt hoeveel schoolgeld je betaalt, hoe hoog je pensioen is, hoe hoog je verzekeringspremie is, maar ook met wie je mag trouwen", vertelt hij. Publiek én privaat zijn er quota: uit verschillende kasten moeten er mensen worden aangenomen.

Christenen vallen buiten het kastenstelsel, waardoor ze daar vaak geen aanspraak op kunnen maken, vertelt Kumar: "Er is nu tendens gaande dat christenen er maar voor kiezen om binnen de wetgeving te vallen, want daarbuiten is het wel héél moeilijk. Als je binnen het kastensysteem valt, hoe zeer je er ook niet in gelooft, je doet tenminste mee. Hier willen mensen niet meer als nummertje gezien worden, daar dromen ze ervan om als nummertje gezien te worden," vertelt hij.

Anil Kumar is half-Indiaas en half-Nederlands. Zijn vader was hindoe, maar zelf is hij christen, net als zijn moeder.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie