Buitenland
NOS

Dodental etnisch geweld in noordoosten van India opgelopen tot 54

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dodental etnisch geweld in noordoosten van India opgelopen tot 54

In Manipur, een deelstaat in India, zijn 54 mensen omgekomen door etnisch geweld vanwege spanningen tussen bevolkingsgroepen, waaronder de Meitei-gemeenschap. Correspondent Aletta André vertelt hoe dit geweld is ontstaan.

Dodental in noordoosten van India opgelopen tot 54

Gewonden

Het dodental als gevolg van de etnische onlusten in het noordoosten van India is opgelopen tot zeker 54. Dat meldt het Indiase persbureau PTI op basis van overheidsbronnen. Daarnaast zouden er zeker 150 gewonden zijn.

Gisteravond was er opnieuw een escalatie van het geweld in Manipur, een afgelegen deelstaat die grenst aan Myanmar. Duizenden militairen zijn naar de regio gestuurd om de orde te herstellen. Gisteravond kregen zij de opdracht om bij onrust direct te schieten.

Erkend worden

"Het geweld draait om een aantal etnische groepen. De Meitei, de dominante groep in het gebied, wil erkend worden als stam. Andere stammen zien dat niet zitten. Een uit de hand gelopen protest van die andere stammen was de aanleiding voor dit geweld. Wat nu precies de situatie is, vooral in het binnenland van het land, is lastig te achterhalen want het internet is afgesloten. Lokale journalisten zeggen dat het niet lukt het het hele gebied in te gaan. Het leger heeft meer dan 20.000 mensen naar kampen geëvacueerd, dus het lijkt er heftig aan toe te gaan", vertelt André.

De onlusten zijn het gevolg van spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen in de deelstaat, waaronder de Meitei-gemeenschap. Dat is de grootste etnische groep, die het hindoeïsme als belangrijkste religie heeft. Zij maken zo'n 50 procent van de bevolking van Manipur uit. De gemeenschap, die in de vallei van de regio woont, hoopt al jaren officieel erkend te worden als stam.

Banen

"De overheid reserveert banen en plekken aan universiteiten voor verschillende categorieën, zoals bijvoorbeeld voor stammen. De Meitei, dat zijn overwegend hindoes, hebben al recht op een bepaald percentage van die plekken omdat ze erkend zijn als lagere kaste. Maar in Manipur is het percentage voor stammen veel hoger omdat zij een grotere achtergestelde groep vormen. En ook hebben stammen het recht op land in de heuvels en in de bossen, terwijl de Meitei alleen land en huizen in de vallei van de staat mogen kopen. Dat komt uit op 10% van het land en dat vinden ze te weinig", stelt André.

Maar in die heuvels van Manipur wonen ook zo'n dertig al erkende stammen die vrezen achtergesteld te raken als de Meitei-gemeenschap diezelfde status toegewezen krijgt.

item india

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie