Buitenland
NOS

Inwonertal India stijgt naar 1,4 miljard, haalt China in

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Inwonertal India stijgt naar 1,4 miljard, haalt China in

De precieze datum is niet te zeggen, maar ergens rond deze tijd wordt India het land met de meeste inwoners ter wereld. En daarmee haalt het China in.

India stijgt naar 1,4 miljard inwoners en haalt daarmee China in

"Het is aan de ene kant een kans, zo’n grote bevolking. Als al die mensen aan het werk gaan, bijdragen aan de economie, dan kan dat het land vooruit helpen. Maar dan moeten ze wel productief zijn. Daar zit een grote uitdaging", zegt India-correspondent Aletta André in het NOS Radio 1 Journaal.

Uitdaging

André vertelt dat er naar schatting elke maand zo’n 1 miljoen Indiërs volwassen worden. "Maar een groot deel is ondervoed. Bijna de helft is vrouw, in India is de participatie van vrouwen ook heel laag. Er zijn sowieso niet genoeg opleidingen en banen voor hen, nu al niet. Laat staan voor de miljoen die er maandelijks bijkomen." Volgens haar is er onder jongeren in India een gevoel van uitzichtloosheid. "Er zijn nogal wat uitdagingen die hierbij komen kijken."

China

India haalt nu China in qua inwonertal, maar de Chinese bevolking neemt ook af in grootte. "China is kwaad op de manier waarop dit nieuws in de Westerse media wordt gebracht", zegt China-correspondent Garrie van Pinxteren. "De doemscenario’s: dat China straks een veel kleinere bevolking heeft. Bijvoorbeeld in 2100 zouden er nog geen 600 miljoen over zijn. Minder dan de helft van wat er nu is. In 2080 zouden er meer niet-werkenden zijn dan werkenden. Ze hebben niet zozeer kritiek op die cijfers, maar ze zeggen: het is niet zo erg, het betekent niet zo veel, jullie maken daar te veel van. Want het gaat niet om de kwantiteit van de bevolking, maar om de kwaliteit."

"Dat argument gaat wel een beetje mank", vertelt Van Pinxteren. "Je ziet nu al dat mensen, die van de universiteiten komen, moeilijk werk vinden. De werkloosheid onder jongeren is bijna twintig procent, bijna één op de vijf. En het lukt China nog niet om helemaal over te schakelen naar hoogwaardige productie, waar je meer gespecialiseerde mensen hebt." Veel productiebedrijven verplaatsen ook naar landen als India of Bangladesh. "Die productie verdwijnt hier, en dus ook die banen. Het geeft China nu al wel degelijk problemen, maar de Chinese overheid: daar moeten we ons niet op verkijken."

Eenkindpolitiek

Tot 2015 was de eenkindpolitiek een maatregel van China om explosieve bevolkingsgroei tegen te gaan. Ieder koppel mocht slechts één kind krijgen. "Veel specialisten zeggen dat de eenkindpolitiek tien jaar te lang volgehouden is", zegt Van Pinxteren. "Het heeft nu tot gevolg dat zelfs als je Chinese vrouwen zo ver zou krijgen om meer kinderen te krijgen, dan nog zou je die bevolkingspyramide niet goed meer in vorm kunnen krijgen. China krijgt sowieso te maken met enorm veel ouderen en kinderen die uit een één-kind-familie komen en dan met z’n tweeën vier ouders moeten verzorgen. Mensen moeten erg sparen om met hun ouders of grootouders naar ziekenhuis kunnen gaan. De last en druk op de middengeneratie is erg groot."

Indiase bevolkingsgroei

India heeft ook veel programma’s voor geboortebeperking en gezinsplanning. "Er wordt met beloningen gewerkt zoals een kinderbijslag voor alleen de eerste twee kinderen. Of beloningen voor meisjes, ook in India bestaat de voorkeur voor jongens. Daardoor zie je dat ouders zes kinderen krijgen, puur om dat de eerste vijf een meisje waren."

Deze programma’s helpen wel, want het geboortecijfer in India is sinds vorig jaar nu twee. "Dat is onder de 2.1, dat is nodig om een bevolking gelijk te houden. Dat betekent dat de Indiase bevolking toch nog een paar decennia blijft doorgroeien voordat het stabiliseert en gaat afnemen."

RJN inwonertal oindia

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie