Buitenland
VPRO

In India beginnen foodies een paratha-revolutie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In India beginnen foodies een paratha-revolutie

Indiase foodies op Instagram liggen overhoop met critici vanwege zoetigheid in een traditioneel gerecht. De trendy 'chocolade-paratha' zou een vorm van heiligschennis zijn, zoals ananas op pizza. Correspondent Lisa Dupuy vertelt erover in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: India

Nadat het vorig jaar viraal ging op Instagram, verspreidt het recept voor de beruchte paratha zich in India als een lopend vuurtje. Maar de nieuwe trend doet ook stof opwaaien. "Jonge foodies, die alles hip willen maken, stuiten op Indiërs die vinden dat de 'nobele maaltijd' bewaard moet blijven", vertelt Dupuy. Volgens deze traditioneel-ingestelde Indiërs hoort chocolade niet in paratha, een hartig platbrood dat in India al sinds de middeleeuwen wordt gegeten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populaire streetfood

Paratha staat in de top 5 van meest populaire streetfood. "Op deze enorme markt willen jonge Indiase ondernemers graag opvallen, dus gaan ze andere dingen proberen", zegt Dupuy. En zo ontstond het idee om chocolade in paratha's te mixen. "Vooral de oude garde, maar ook de Indiase diaspora maakt hier een punt van", volgens Dupuy. "Een paratha hoor je normaal gesproken ook niet als dessert te eten, met zoetigheid erbij, dus ik snap wel waar die ophef vandaan komt."

Het is dan ook afwachten of de paratha-revolutie zich nóg verder door India zal verspreiden.

Historische zaak tegen Trump & Antidemocratische krachten in Indonesië - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie