Buitenland
NOS

Veroordeling van Mladic kan nog twee jaar duren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veroordeling van Mladic kan nog twee jaar duren

Morgen begint het hoger beroep in het proces tegen de voormalig Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic. In 2017 is hij tot levenslang veroordeeld door het Joegoslavië-Tribunaal. De verdediging van Mladic probeert daar enige vorm van vrijspraak te krijgen voor de ex-legerleider. Het hoger beroep was eerder uitgesteld vanwege de gezondheid van Mladic.

"Het is niet duidelijk hoe het met Mladic gaat. In maart moest hij geopereerd worden aan zijn dikke darm, daarna kwam covid-19. Dat was een stressvolle periode voor hem, zijn advocaten hebben toen een tijdelijke vrijlating gevraagd. En nu moet hij dan toch voor het tribunaal verschijnen", zei Thijs Bouwknegt, onderzoeker bij het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) in Met het Oog op Morgen.

Lang onzeker

Mladic kreeg in 2017 levenslang van het Joegoslaviëtribunaal vanwege genocide en misdaden tegen de menselijkheid, begaan in Srebrenica. De 77-jarige Mladic ging tegen die uitspraak in hoger beroep.

"Het was lang onzeker wat er precies zou gaan gebeuren in de zaak", zei Bouwknegt. "In het Hoger Beroep zullen de advocaten van Mladic nog één keer de zaak aan de rechters uitleggen en de eisen op tafel leggen. Daarnaast krijgen de aanklagers woensdag de mogelijkheid om nog eens te zeggen dat zij het niet eens zijn met enige vorm van vrijspraak.’’

Geen extra getuigen

Er zullen in het Hoger Beroep geen extra getuigen worden aangehaald, dat is volgens Bouwknegt een gepasseerd station: "Het zal vooral gaan over de rechtsgang en de categorisering van de feiten. De grootste vraag die de rechters voor zich zullen krijgen, is of de feiten in de dorpen in 1992 ook het predicaat genocide zullen krijgen."

Het is verder overigens koffiedik kijken wanneer de zaak is afgerond. Volgens Bouwknegt mag er gehoopt worden dat de rechters deels al zijn begonnen met schrijven: "Maar ze moeten nog wel goed de argumenten van alle partijen horen. Uit het verleden blijkt dan ook dat een veroordeling nog wel een jaar of twee jaar zal kunnen duren."

OOG Mladic

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie