Buitenland

'Ophef over klassenfoto heeft alles te maken met de islam'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ophef over klassenfoto heeft alles te maken met de islam'

[KRO-NCRV] ''Het heeft alles te maken met de islam. Volgens mij blijven we in de valkuil trappen dat we een soort onderstroom niet durven te onderkennen. Er zijn veel mensen die bang zijn voor de islamisering van de samenleving." Dat zegt Paul van Gessel, directeur van de regionale omroep NH en AT5, bij De Ochtend.

Gisteren stelde de rechtbank in Den Haag de ouders in het gelijk die een rechtszaak waren begonnen tegen de school van hun twee kinderen. De Haagse Maria Montessorischool moet 500 euro schadevergoeding betalen, omdat de twee kinderen de schoolfoto misten tijdens het islamitische Offerfeest.

'Onderscheid tussen leerlingen'

De foto werd genomen op het moment dat de kinderen met hun ouders naar de moskee waren voor het traditionele ochtendgebed. De school, zo oordeelde de rechtbank, maakte door het plannen van de foto tijdens het islamitische feest een onderscheid tussen leerlingen. Dat mag niet volgens de Algemene wet gelijke behandeling.

Van Gessel begrijpt alle ophef over de kwestie. ''Alle kranten brachten het verhaal. Het RTL Nieuws opende er zelfs mee. Ook als je naar Twitter kijkt, voel je gewoon dat dit een ethische kwestie is waar we het over moeten hebben. Politici zijn er ook weer als de kippen bij. Geert Wilders twitterde dat 'de ouders de 500 euro maar moeten gebruiken voor een enkeltje naar een islamitisch land.'

De afbeelding in de tweet van Wilders. Bron: Twitter

Sjirk Kuijper, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, beschouwt de kwestie meer als een incident. ''Wij hebben het in onze krant vandaag op pagina 5 staan. We hebben gewoon het bericht van het ANP overgenomen'', vertelt Kuijper. "Als het christenen waren geweest die hun kinderen hadden thuisgehouden vanwege Dankdag, had het niet zo groot het nieuws gehaald. Je hebt dagelijks werk als je zou moeten berichten over elke rechtszaak die ouders tegen een school aanspannen.''

Een goed doel

Via haar advocaat reageert de moeder - die anoniem wil blijven - dat ze blij is met de uitspraak, maar dat ze het 'jammer vindt dat het zover heeft moeten komen.' Haar advocaat zegt dat de schadevergoeding in zijn geheel aan een goed doel wordt geschonken. Volgens het Algemeen Dagblad zitten de twee kinderen inmiddels op een andere basisschool.


Ster advertentie
Ster advertentie