Buitenland

Er werd gefluisterd dat hij homo was en nu is hij vermoord

foto: Judit Neurink
  1. Nieuwschevron right
  2. Er werd gefluisterd dat hij homo was en nu is hij vermoord

Hij had blond lang haar, kleedde zich opvallend en zag er niet erg Iraaks uit. We hebben het over Karar Nushi, een jong model en acteur, die vorige week in Bagdad is vermoord. Vanwege zijn fraaie uiterlijk, en omdat gefluisterd werd dat hij homo was.

Correspondent Judit Neurink in Erbil, in Iraaks Koerdistan, vertelt erover in De Ochtend.

Wie was Karar Nushi?

Neurink: ''Hij was een jonge acteur die zich profileerde met lang haar en westerse kleding. Hij deed een comedy show in Bagdad. Hij lijkt nog het meest op een westerse popzanger, of een model voor een vlotte kledinglijn. Hoe oud hij precies was weten we niet, dat hield hij blijkbaar geheim.

Hij werd bedreigd omdat gezegd werd dat hij homo was, wat hij ontkende. Over die bedreigingen zei hij dat ze vooral iets zeiden over degenen die ze uitten, en dat 'hij zijn persoonlijke vrijheid verdedigde om aan een uniek uiterlijk te werken'. Er wordt ook gezegd dat hij plannen had om een schoonheidswedstrijd voor mannen te organiseren.''

Wat gebeurde er met hem?

''Hij is gekidnapt, en een paar dagen later is zijn lichaam op straat in Bagdad gevonden. Hij was gemarteld en doodgestoken, sommige berichten spreken over een schot door zijn hoofd. Ik zag foto’s van hem voor een moskee, en vroeg me af of dat de aanval heeft veroorzaakt. Hij kende het gevaar van de manier waarop hij zich profileerde: de afgelopen zes maanden zijn zeker zeven andere mannen in Irak gedood om dezelfde redenen. Een van hen was een getrouwde man met kinderen, die ook lang haar had.''

Zijn dat aanvallen op homoseksuelen, en waarom dan?

''Homoseksualiteit bestaat officieel niet in Irak. Homo’s en lesbiennes moeten hun ware aard verborgen houden, vaak hebben ze een openbaar, getrouwd leven, en een geheim leven als homo ernaast. De zeven mannen die afgelopen maanden vermoord zijn, zouden op een lijst van 100 staan van een extreme islamitische groepering.

Religie speelt een rol, niet alleen ISIS gooide homo’s van hoge panden af, ook sjiitische groepen zijn bekend om aanslagen op mannen met een niet aangepast seksueel gedrag. Karar Nushi was een sjiiet, en zijn moord is vermoedelijk gepleegd voor een sjiitische militie die steun en geld heeft gekregen voor de strijd tegen ISIS.

Is er een toename van dit soort aanvallen te zien in Irak?

''Ja, sinds de Amerikaanse invasie van 2003 zijn aanvallen op gays, en op iedereen die er anders uitziet (zoals Karar), toegenomen. In 2012 was er een ware jacht op 'emo’s'; jongeren die een westers modebeeld kopieerden met hun haardracht, make-up en zwarte kleding.

Je kunt het zien als een reactie op het westerse ingrijpen in Irak; een uiting van extreme antiwesterse sentimenten. Homoseksualiteit wordt door sommigen gezien als een westers exportproduct. De invasie van 2003 heeft Irak vooral geweld en onrust gebracht. Een corrupte regering, alleen een kleine groep is erop vooruitgegaan. Antiwesterse gevoelens zijn daardoor sterk aanwezig, met name in de lagere, minder opgeleide klassen.''

Bekijk hier het gesprek met correspondent Judit Neurink:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie