Buitenland

Waarom geen Griekse student nog in Griekenland wil blijven

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom geen Griekse student nog in Griekenland wil blijven

De crisis in Griekenland heeft gezorgd voor een totale leegloop van jongeren. De afgelopen jaren zijn al ruim driehonderdduizend jongeren uit het land vertrokken. En volgens hoogleraar economie Alex Dagkas zullen er nog minsten tweehonderdduizend volgen.

Volgens Dagkas hebben de jongeren geen andere keus. In Griekenland is de jeugdwerkloosheid ruim vijftig procent. Als ze blijven, komen ze thuis te zitten, want banen zijn er niet. Dit gaat voorlopig niet veranderen. Griekenland gaat nog meer bezuinigen, in ruil daarvoor wil Europa de gesprekken over schuldverlichting hervatten.

Lees ook: Waarom Griekse kinderen niet meer hun best doen op school

In Thessaloniki komen die extra bezuinigingen hard aan. De armoede neemt toe en steeds meer mensen zijn afhankelijk van steun van de kerk om te kunnen eten. De ruim honderdduizend studenten in de stad wachten de nieuwe bezuinigingen niet af en willen zo snel mogelijk het land uit, weg van de crisis.

Weg, weg, weg uit Griekenland

De studenten in Thessaloniki zeggen daarom allemaal hetzelfde: ze willen weg. Elders in Europa verdienen ze meer en doen ze ervaring op. In de vakantie komen ze dan wel terug naar Griekenland, maar voorlopig ligt hun toekomst elders.

Voor de ouders van de kinderen is het moeilijk. Een vader zegt dat de crisis hele gezinnen uit elkaar rukt. Dat doet pijn, het is volgens hem on-Grieks om zo ver van je familie op te groeien.

Bekijk hier de reportage:

Ster advertentie
Ster advertentie