Buitenland
NOSNTR

Zwitserland wil niet dat landen Leopard-1 tanks aan Oekraïne leveren

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwitserland wil niet dat landen Leopard-1 tanks aan Oekraïne leveren

De Zwitserse bondsraad wil niet dat de Leopard-1 tanks worden geleverd aan Oekraïne. En die tanks wilde Nederland sturen. 96 van die Leopards zijn van het Zwitserse defensiebedrijf Ruag. Die wilde ze verkopen aan het buitenland, maar dat gaat in tegen de neutraliteit van het land.

Volgens NOS-journalist Chiem Balduk is het een domper voor de westerse steun aan Oekraïne. "Het ministerie van Defensie laat weten teleurgesteld te zijn, maar wel het besluit te respecteren. Nu gaan ze opzoek naar alternatieven. Dat is een vrij kalme reactie, we gaan verder kijken naar plan b of c. Maar het is niet voor niets plan b of c. Je had eigenlijk plan a in gedachte. Het was beste een grote geplande levering. Bijna honderd tanks", vertelt hij in Nieuws en Co. "Deze honderd zouden dan voor 2024 in gebruik zijn."

Zwitserland

Zwitserland levert geen wapens aan Oekraïne. "Het mag volgens de eigen neutraliteitswet niet leveren aan andere landen in oorlog. Maar het is wel een heel belangrijk wapenland, gek genoeg. Ze doen vooral leveringen aan landen die niet in oorlog zijn. NAVO-landen als Nederland. Er is veel behoefte aan wapens en tanks." Dat zou vooral zijn om Nederlandse voorraden op te vullen. Nederland heeft de afgelopen tijd meerdere wapens en munitie aan Oekraïne geleverd. "In die zin speelt Zwitserland wel een grote rol."

Door de leveringen van Zwitserland aan andere landen lopen leveringen aan Oekraïne nu vast. "Ooit is het aan Nederland of Duitsland geleverd, maar die kunnen nu dus niet door naar Oekraïne."

Oekraïne

"Oekraïne zal natuurlijk niet hard uithalen naar de Zwitsers, daar is Zwitserland te belangrijk voor", vertelt Balduk. "Maar er zit wel veel ergernis onder dat neutraliteitsargument. Oekraïne stelt dat neutraliteit niet echt opgaat in een oorlog een groot land een klein land zelf aanvalt. Er is niet echt een wederzijds conflict. De neutraliteit is juist bedacht voor vrede te zijn in de wereld. Oekraïne zegt: wij kunnen die vrede creëren als we die wapens krijgen. Dan kunnen we onze grote buur Rusland weer de grens over krijgen."

President Zelensky probeert die boodschap over te brengen aan Zwitserland, zegt Balduk. Recentelijk sprak hij het Zwitserse parlement toe via een videoboodschap. "Ze werden bedankt voor de steun aan de sancties en voor de humanitaire hulp. Dat doen ze wel. Zelensky probeerde duidelijk te maken dat Zwitserland al een kant heeft gekozen."

Toekomst

Voor de huidige situatie in Oekraïne maakt het niet veel uit of de Leopard-1 tanks worden geleverd. De tanks zijn oud en er moet nog veel onderhoud gebeuren, voordat ze werkelijk ingezet kunnen worden. "Het is wel vrij duidelijk aan het worden dat het tegenoffensief van nu niet het einde van de oorlog zal zijn. Er zullen meerder offensieven nodig zijn en daar is het Westen van ook doordrongen. Dus de steun die nu wordt toegezegd is steeds vaker voor meerdere jaren. Er wordt ver vooruit gekeken en geshopt als het ware voor wapens en tanks voor komende offensieven."

NC Leopard 1

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie