Buitenland
BNNVARA

Hoe gaat het met de grootste regenwouden op aarde?

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe gaat het met de grootste regenwouden op aarde?

Per seconde verdwijnt wereldwijd bijna 1 voetbalveld aan bos. Per jaar gaat het om tientallen miljoenen hectare. Op de klimaattop in het Schotse Glasgow is in 2021 afgesproken dat de grootschalige ontbossing in de wereld rond 2030 gestopt moet zijn. Maar hoe gaan we dat bereiken? Deze week gaan de grootste tropische boslanden ter wereld voor het eerst met elkaar om tafel om hierover te praten. Dat doen ze op een grote VN-conferentie in Republiek Congo, de 'Three Basins Summit on Biodiversity Ecosystems and Tropical Forests'. De leiders van deze landen willen een wereldwijde coalitie sluiten om de bossen in bijvoorbeeld de Amazone en de Mekong beter te beschermen. In Vroege Vogels een gesprek met Merijn van Leeuwen, Amazone-expert van het Wereld Natuur Fonds.

Hoe gaat het met de grootste regenwouden op aarde?

Klimaat

Wereldwijd staat er nog zo’n 350 miljoen hectare aan tropische bossen. De gebieden met de grootste regenwouden zijn de Amazone, Congo, Borneo, Mekong en Zuidoost-Azië. Veel van deze bossen staan flink onder druk. De belangrijkste bedreiging is de oprukkende industriële landbouw. Veel bomen verdwijnen voor de aanleg van bijvoorbeeld oliepalm plantages, soja en mais. Niet alleen de biodiversiteit in deze bossen staat enorm onder druk door de ongebreidelde houtkap. Ook het klimaat. Het regenwoud is namelijk erg belangrijk voor het vastleggen van koolstof. Daarom is het beschermen van deze bossen essentieel in de strijd tegen klimaatverandering.

Kantelpunt

In augustus organiseerde de Braziliaanse president Lula da Silva nog een bos-top met alle 'Amazonelanden'. Dat zijn Brazilië, Bolivia, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. Op deze conferentie is een alliantie opgericht om ontbossing in de Amazone te bestrijden. Met als doel te voorkomen dat we een gevaarlijk ‘kantelpunt’ bereiken. Wetenschappers denken dat, als vanaf nu meer dan 5% aan Amazonebos verdwijnt, het ecosysteem dan definitief verandert. Het bos zal verdrogen, de biodiversiteit stort vervolgens in en het woud zal per saldo meer CO2 uitstoten dan het absorbeert. Overigens zijn de 8 landen op de top het niet eens geworden over een termijn waarop er in het regenwoud geen ontbossing meer mag plaatsvinden.

Glasgow

Op de VN-klimaatconferentie in Glasgow in 2021 hebben 140 landen onder leiding van de toenmalige Britse premier Johnson afgesproken dat er in 2030 geen ontbossing meer plaats mag vinden. Ook moet er meer geïnvesteerd worden in duurzame bosbouw. Hoe gaat het met deze afspraken? Aanstaande dinsdag verschijnt het bossenrapport (Forest Pathways Report) van het Wereld Natuur Fonds. Hierin wordt antwoord gegeven op de vraag of de wereld op koers ligt met het stoppen van de ontbossing.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie