Buitenland
NOS

Virtuele top China en VS: ‘Verstandhouding moet stevige competitie zijn, niet van conflict’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Virtuele top China en VS: ‘Verstandhouding moet stevige competitie zijn, niet van conflict’

De Amerikaanse president Joe Biden en zijn ambtgenoot Xi Jinping van China hebben de afgelopen nacht een paar uur met elkaar gesproken via een videoverbinding. Een erg belangrijk gesprek, volgens experts.

Verbetert virtuele top China en VS de relatie?

“Biden zei dat ze een goede persoonlijke relatie hadden. Xi zei wat gereserveerd dat ze goede vrienden waren”, vertelt Amerika-correspondent Sjoerd den Daas in het NOS Radio 1 Journaal. In de eerste tien minuten mochten camera’s bij het uitzonderlijke gesprek. “Toen het ging over mensenrechten en over de Chinese zee. Dat was ook gelijk het moment dat camera’s de ruimte moesten verlaten en dat het gesprek spannend werd.”

Belang

Het is de derde keer dat de twee elkaar spreken sinds Biden begin dit jaar president werd. Belangrijk, zoals wordt gezegd, om conflicten te voorkomen. Volgens VS-correspondent Lucas Waagmeester is dit ook een cruciaal gesprek voor Biden zelf. “Voor Washington gaat het erom dat iedereen wegdraait van het Midden-Oosten en Rusland, zodat de volledige aandacht van het buitenlandbeleid gericht word op China.” De Amerikaanse president beschouwt China als dé concurrent van de komende eeuw. “Die verstandhouding moet volgens hem een zijn van stevige competitie, maar niet van conflict.” Het gesprek is ook een stap in de richting om een intensieve relatie op te bouwen met China.

Ook voor de Chinese president Xi Jingping is het een belangrijk moment. “Dit zijn momenten waar Xi Jingping zich kan presenteren niet alleen als de ontastbare leider, maar ook als iemand die opkomt voor China”, vertelt Den Daas.

Toon

De toon van het gesprek is, volgens Waagmeester, scherp. Er zijn een aantal punten die de beide presidenten willen bespreken. Volgens hem zijn er veel onderwerpen waar de twee landen op botsen. “Invloed op de Zuid-Chinese zee, waar de Amerikanen hun slagkracht aan het verstevigen zijn. Het gaat ook over handelstarieven en de Amerikaanse beschuldiging dat de Chinezen zich niet houden aan de handelsafspraken.” Naast al deze punten zijn er nog meer onderwerpen waar de landen over praten, zoals klimaat en mensenrechten.

Verwachting

China verwacht dat er geen concrete afspraken uit het gesprek komen. “In Beijing hopen ze dat het een softe reset is van de relatie. Dat ze in ieder geval uit de koude oorlogsretoriek kunnen komen”, vertelt Den Daas.

RJN virtuele top

Ster advertentie
Ster advertentie