Naar homepage
Buitenland

Zwarte lijst dreigt voor Amnesty International in VS
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwarte lijst dreigt voor Amnesty International in VS

De regering-Trump wil drie grote mensenrechtenorganisaties op de zwarte lijst zetten, omdat deze organisatie antisemitisch zouden zijn. Het gaat om Amnesty International, Oxfam en Human Rights Watch. Volgens bronnen binnen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou de strafmaatregel al binnen een paar dagen in kunnen gaan. Elke Kuijper van Amnesty International en Sjoerd Sjoerdsma, D66 zijn te gast bij De Nieuws BV.

Kuijpers weerspreekt de beschuldigingen. Die hebben volgens haar te maken met de kritische houding die de organisaties innemen tegenover het mensenrechtenbeleid van Israël, bijvoorbeeld waar het gaat om de omstreden, en door Washington gesteunde nederzettingenpolitiek. "We zijn kritisch op het beleid, maar niet anti-Amerikaans", aldus Kuijpers, die benadrukt dat Amnesty International ook van zich laat horen bij mensenrechtenschendingen door Palestijnen.

Verkiezingen

De voorgenomen strafmaatregelen hebben volgens Kuijpers te maken met de komende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Trump wil zo een wit voetje halen bij zijn kiezers, waaronder evangelische christenen, die vaak erg pro-Israël zijn.

De gevolgen van zo'n maatregel kunnen aanzienlijk zijn. Voor mensenrechtenorganisaties wordt het werken wereldwijd moeilijker gemaakt. "Amnesty, Oxfam en Human Rights Watch zijn dan nog grote clubs, voor kleinere organisaties wordt de situatie helemaal nijpend", vertelt Kuijpers. Zij hoopt dat Nederland bij de Amerikanen zal protesteren als Washington de plannen doorzet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hypocriet

D66-Kamerlid Sjoerdsma is dat wel van plan. Hij noemt de plannen "zeer zorgwekkend en hypocriet". Trump neemt volgens hem zelf geen afstand van antisemitisme en extreemrechts. Wereldwijd ziet Sjoerdsma een trend tegen mensen die zich inzetten voor mensenrechten; dat een bondgenoot als Verenigde Staten daar nu aan meedoen noemt hij een "klap in het gezicht van iedereen die de mensenrechten lief heeft".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"De strijd tegen antisemitisme en discriminatie is te belangrijk om die te laten vervuilen door dit soort rare maatregelen", aldus Sjoerdsma, die vindt dat Nederland pal achter Amnesty, Oxfam en Human Rights Watch moet staan, en moet aandringen op onmiddellijke intrekking van de strafmaatregel, zodra die ingaat.

Amnesty International laat zich overigens niet intimideren, vertelt Kuijpers. Zij verwijst naar een rapport over de Amerikaanse politie dat vandaag verschijnt. Daarin wordt gesteld dat de politie er niet in slaagt de rechten te waarborgen van demonstranten en tegendemonstranten bij de protesten die het land de afgelopen maanden overspoelden.

De Nieuws BV

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie