Buitenland
EO

Oud-minister Ben Bot: nu evacueren ambassadepersoneel uit Oekraïne 'onverstandig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Ben Bot: nu evacueren ambassadepersoneel uit Oekraïne 'onverstandig'

De Britse en Amerikaanse overheden gaan hun ambassadepersoneel uit Oekraïne evacueren uit angst voor een escalatie aan de Russische grens. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot vindt echter dat Nederland nu niet aan een evacuatie moet beginnen: "Het is onverstandig om in dit stadium al mensen terug te trekken", zegt Bot in Dit is de Dag.

Wat moet er gebeuren om een Russische inval in Oekraïne te voorkomen?

Al wekenlang staan er naar schatting 100.000 Russische manschappen langs de Oekraïense grens opgesteld. Alhoewel de spanningen oplopen, zou het volgens oud-minister Bot een 'tegenstrijdig signaal afgeven' om nu het Nederlandse ambassadepersoneel te evacueren. "We beginnen eindelijk onze tanden te laten zien, dan moet je niet een tegensignaal geven door mensen terug te trekken", vindt Bot, die zich daarmee schaart achter het advies van de buitenlandcoördinator van de Europese Unie Josep Borell.

Volgens Bot moet Nederland "op een gegeven moment een lijn trekken en sancties opleggen". "In dit stadium is het goed om heel duidelijk aan Rusland laten blijken dat een inval zowel politiek als economisch consequenties zal hebben." De oud-minister vindt het dan ook goed dat minister-president Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra naar Oekraïne af zullen reizen, om op die manier 'hen moreel te ondersteunen' en ‘een signaal naar Rusland af te geven’.

Politiek steekspel

Voormalig commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif noemt het evacueren van het Britse en Amerikaanse ambassadepersoneel 'een politiek steekspel'. Dat het Europese ambassadepersoneel wel blijft, biedt volgens hem kansen: "De Europese Unie trekt de brugfunctie hiermee naar zich toe". Militair heeft de Europese Unie weinig te bieden aan Oekraïne, denkt de oud-bevelhebber. "Echt gevechtskracht leveren aan Oekraïne, daar zijn we niet of nauwelijks toe in staat. Militair kan Europa binnen de NAVO helemaal niets."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie