Buitenland
NOS

Kim Ki-Nam: Architect van de Noord-Koreaanse propagandamachine

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kim Ki-Nam: Architect van de Noord-Koreaanse propagandamachine

Kim Ki-Nam, de man die de propagandamachine van de Kim-dynastie in gang hield, is op 94-jarige leeftijd gestorven. Zijn invloed strekte zich uit over decennia, waarbij hij een belangrijke rol speelde in het behouden van de dictatoriale macht van de Koreaanse Kims. Als een van de belangrijkste propagandafiguren van Noord-Korea, heeft hij het verhaal van een glorieuze natie en heldhaftig leiderschap helpen verspreiden. In een gesprek met Korea-expert Casper van der Veen, werd besproken hoe Kim Ki-Nam de boodschap van het regime heeft beïnvloed.

Video niet beschikbaar

"Kim Ki-Nam was een grootheid in Noord-Korea. Zijn rol in het propagandamachine was van onschatbare waarde. Het zegt veel dat Kim Jong Un zelf de begrafenisplechtigheid leidt," merkte Van der Veen op. Van der Veen beschrijft Kim Ki-Nam als een vertrouweling van Kim Jong Il en een cruciale figuur in de machtsstrijd binnen de Kim-dynastie. "Hij was zeer loyaal aan de Kim's en heeft zelfs bijgedragen aan de opvolging van Kim Jong Il en Kim Jong Un", aldus Van der Veen.

De kracht van propaganda

Kim Ki-Nam was heel goed in het maken van slogans en het verspreiden van de boodschap van de regering door middel van propaganda. "Hij heeft een schijnwereld gecreëerd waarin de Kim's werden verheerlijkt als beschermer van het Noord-Koreaanse volk," legde Van der Veen uit. Het artikel benadrukt ook de controverse rond Kim Ki-Nam's rol, waarbij sommigen hem vergelijken met Joseph Goebbels, de beruchte propagandaminister van de nazi's. "Hij heeft zeker bijgedragen aan het bestendigen van een onderdrukkend systeem," aldus Van der Veen.

Maar hoe belangrijk is propaganda eigenlijk voor het Kim-regime? Dat wordt niet helemaal onderzocht in het gesprek, maar het is overduidelijk dat propaganda een belangrijk middel is geweest om de macht en controle over de bevolking te behouden. Terwijl Noord-Korea zich klaarmaakt voor de begrafenis van Kim Ki-Nam, wordt er al een verhaal verspreid door de propaganda en de staatsmedia. "Hij zal altijd in herinnering blijven in Noord-Korea. Hij zal niet snel vergeten worden," zegt Van der Veen.

Kim Ki-Nam's overlijden markeert het einde van een tijdperk, maar zijn invloed op de Noord-Koreaanse samenleving zal voortleven als een blijvende herinnering aan de kracht van propaganda in het behouden van dictaturen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie