Buitenland
VPRO

Kim Jong-Un gooit ook WK door de propagandamolen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kim Jong-Un gooit ook WK door de propagandamolen

In Noord-Korea schermt Kim Jong-Un bijna alle gebeurtenissen in de wereld af voor de bevolking, maar voor het WK-voetbal maakt de opperleider een uitzondering. De wedstrijden worden pas dagen later uitgezonden zodat er genoeg tijd is om de wedstrijden door de propagandamolen te halen, vertelt Ifang Bremer in Bureau Buitenland.

Dat Noord-Korea propaganda gebruikt is niet nieuw, maar de overduidelijke manier waarop het tijdens dit WK wordt ingezet door de regering van Kim Jong-Un laat volgens Bremer zien hoe kinderachtig de Noord-Koreaanse propaganda machine kan zijn. Zo censureerde Noord-Korea tijdens de eerste wedstrijden reclames op de borden langs het veld van het Amerikaanse Coca Cola en werd van het Zuid-Koreaanse elftal maar één wedstrijd uitgezonden, die tegen Brazilië waardoor ze uit het toernooi geknikkerd werden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Noord- en Zuid-Korea zijn officieel nog in oorlog en elk succes van het zuiden is taboe. "De censuur is een overduidelijke manier om het vijand beeld van Zuid-Korea in stand houden, en zo de successen die Zuid-Korea boekt, niet aan Noord-Korea te laten zien", vertelt Bremer.

Voetbal is razend populair in Noord-Korea en één van de weinige internationale sporten die het land structureel uitzendt ziet de correspondent. "Het is een manier om het volk toch wat vermaak te geven. Maar daarmee neemt de overheid toch ook wel een risico. Want hoe meer Noord-Koreanen van de buitenwereld zien, hoe meer vragen ze mogelijk hebben."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie