Buitenland

Dreiging rondom vliegveld Kabul neemt toe: 'tenminste vijf raketten afgeweerd'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dreiging rondom vliegveld Kabul neemt toe: 'tenminste vijf raketten afgeweerd'

Nog twee dagen, en dan vertrekken de VS uit Afghanistan. Ondertussen gaat dat Amerikaanse vertrek gepaard met dreiging en geweld: de afgelopen uren zouden er raketten terechtgekomen zijn in de buurt van het vliegveld van Kabul. Correspondent Aletta Andre duidt het laatste nieuws in het NOS Radio 1 Journaal: "de dreiging rondom het vliegveld neemt toe."

Het Amerikaanse leger onderzoekt of bij de droneaanval die het gisteren in Kabul heeft uitgevoerd burgerslachtoffers zijn gevallen. CNN meldt dat zeker negen leden van één familie door de aanval om het leven zijn gekomen, onder wie zes kinderen. Een broer van een van de slachtoffers heeft dat gezegd tegen de Amerikaanse nieuwszender.

"We zijn op de hoogte van berichten over burgerslachtoffers na onze aanval vandaag op een voertuig in Kabul", zegt een woordvoerder van het leger tegen CNN. "We zouden diep bedroefd zijn door elk mogelijk verlies van onschuldige levens."

Mogelijke nieuwe aanslag

Doel van de aanval was volgens het Amerikaanse leger een auto die onderweg was naar het internationale vliegveld van de Afghaanse hoofdstad. De VS denkt dat daarin een of meerdere IS-K-strijders zaten die een aanslag wilden plegen.

Een vertegenwoordiger van het Amerikaanse leger zei tegen persbureau AP dat de luchtaanval leidde tot meerdere andere explosies. Dat zou wijzen op een grote hoeveelheid explosieven in de auto.

Omgekomen militairen

De droneaanval op de auto was de tweede actie van de VS die volgde op de dodelijke bomaanslag donderdag bij het vliegveld van Kabul, die is opgeëist door de Afghaanse tak van terreurgroep Islamitische Staat (IS-K). Daarbij kwamen zeker 170 mensen om het leven, onder wie dertien Amerikaanse militairen.

President Biden was gisteren aanwezig op het militaire vliegveld in Delaware, waar de stoffelijke overschotten van de gesneuvelde militairen aankwamen. Hij sprak daar ook met nabestaanden.

VS: zeker vijf raketten afgeweerd rondom vliegveld Kabul

Ster advertentie
Ster advertentie