Buitenland
NOSNTR

Taliban willen evacuatie Afghanen niet langer toestaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Taliban willen evacuatie Afghanen niet langer toestaan

De Taliban willen Afghanen niet meer toestaan om naar het vliegveld in Kabul te gaan voor evacuatie. Dat heeft woordvoerder Zabihullah Mujahid gezegd op een persconferentie. De weg naar de luchthaven wordt afgesloten. Buitenlanders mogen nog wel naar het vliegveld toe, maar in principe moet er na 31 augustus ook een einde komen aan de evacuatie van buitenlanders.

Taliban wil evacuatie Afghanen stoppen, buitenlanders krijgen tot 31 augustus

De Taliban willen dus niet meer dat Afghanen naar het buitenland vluchten en vragen de Verenigde Staten om burgers niet aan te moedigen om het land te verlaten. De woordvoerder zei dat het land met name hoogopgeleide Afghanen nodig heeft.

"Als ze niet willen dat Afghanen nog vertrekken kan het zijn dat ze paspoorten gaan controleren en alleen buitenlanders er nog langs laten", zei correspondent Aletta André op NPO Radio 1. "Dan kan het weleens heel moeilijk worden voor tolken die nog niet geëvacueerd zijn of andere Afghanen die voor westerse organisaties hebben gewerkt."

De woordvoerder herhaalde dat de deadline van 31 augustus niet verlengd wordt voor evacuaties en dat buitenlandse troepen dan weg moeten zijn. De Taliban noemen het een 'duidelijke overtreding' als buitenlandse militairen op dat moment het land niet hebben verlaten. Mujahid zegt dat buitenlanders genoeg tijd hebben om Afghanistan te verlaten.

President Biden houdt vast aan de deadline. Het ministerie van Defensie vindt langer doorgaan riskant en Biden neemt dat advies over. Pieter Cobelens, generaal-majoor buitendienst en oud-directeur van de militaire inlichtingendienst MIVD, snapt dat besluit niet. Volgens hem hoeft Biden zich niet zorgen te maken over de 6000 Amerikaanse militairen, omdat zij sterker zijn. "Die worden niet door de Taliban in de pan gehakt", zegt Cobelens in Nieuws en Co. "Maar ik heb het vermoeden dat hier het laatste woord nog niet over gesproken is met de Taliban."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie