Podcast

Podcast De Dag: Taliban 2.0?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Taliban 2.0?

De Taliban zeggen dat ze de afgelopen twintig jaar 'innerlijk zijn gegroeid' en dat er een groot verschil is met de beweging die in de jaren negentig aan het roer stond in Afghanistan. Wat is er veranderd?

#909 - De Taliban 2.0? - De Dag

Na een lange zomerstop keert podcast De Dag terug in een wereld waarin de Taliban het opeens weer voor het zeggen hebben in Afghanistan. In tegenstelling tot hun schrikbewind van de jaren negentig willen ze nu met mildere hand regeren, zeggen ze zelf, en mogen vrouwen bijvoorbeeld wel naar school en werken. Maar of dat ook echt zo is, wordt betwijfeld. 'Een plan is er nog niet en intern is de Taliban zeer verdeeld,' zegt Afghanistandeskundige Martine van Bijlert in de podcast.

Martine van Bijlert woonde in de hoogtijdagen van het vorige Talibanregime als hulpverlener in Afghanistan en zag van dichtbij op welke manier de radicaal islamitische beweging ingreep in de levens van Afghanen. De angst is dat de geschiedenis zich herhaalt, maar de tijden zijn wel veranderd. De vraag is nu: zijn de Taliban dat ook?

​​​​​​​Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Gerelateerde podcast

De Dag

De Dag

Ster advertentie
Ster advertentie