Buitenland
NOS

Boliviaanse president Morales treedt af na protesten

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Boliviaanse president Morales treedt af na protesten

De Boliviaanse president Morales treedt af. Dat heeft hij bekendgemaakt in een toespraak op televisie. Hij zegt dat hij zijn ontslagbrief naar het parlement heeft gestuurd. "Onze grote wens is dat de sociale vrede terugkeert", zei hij. Morales sprak van een "burgerstaatsgreep". Ook vicepresident Linera en Senaatsvoorzitter Salvatierra vertrekken.

Op Twitter veroordeelt hij het "illegale" arrestatiebevel dat tegen hem is uitgevaardigd. Ook stelt hij dat "gewelddadige groepen" zijn huis hebben aangevallen. "De coup vernietigt de rechtsstaat."

Presentator Jurgen van den Berg sprak erover met correspondent Marc Bessems.

President Morales van Bolivia treedt af na protesten

Betwiste verkiezingsuitslag

De president lag onder vuur sinds de verkiezingen van vorige maand, waarbij Morales al in de eerste ronde met ruime cijfers wist te winnen. Maar de verkiezingswinst wordt betwist door demonstranten en door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

De OAS stelde in een kritisch rapport vast dat er onregelmatigheden waren waargenomen bij de verkiezingen. Het tellen van de stemmen werd een dag stilgelegd, en bij de hervatting ervan stond Morales opeens op een veel grotere voorsprong. De OAS riep op tot het ongeldig verklaren van de verkiezingsuitslag.

Leger: stap op

Morales zei eerder dat hij niet van plan was op te stappen. Hij beloofde vandaag wel dat er nieuwe verkiezingen zouden komen.

Zondagavond schaarde de legerleiding zich achter de demonstranten, nadat politieagenten dat gisteren ook al deden. Volgens de baas van de Boliviaanse strijdkrachten zou Morales moeten vertrekken om zo de stabiliteit in het land te herstellen.

President Maduro van Venezuela zegt dat hij de "staatsgreep" tegen Morales veroordeelt. De Mexicaanse president López Obrador prees de "verantwoordelijke houding" van Morales. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Ebrard liet weten dat Morales welkom is in Mexico.

Morales was de langstzittende president in Latijns-Amerika. Hij kwam in 2006 aan de macht.

Ster advertentie
Ster advertentie