Buitenland
BNNVARA

Drone-aanvallen in Noord-Irak: 'Ze kunnen altijd en overal toeslaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drone-aanvallen in Noord-Irak: 'Ze kunnen altijd en overal toeslaan'

24/7 alert zijn op een nieuwe aanval en niet weten waar het gevaar vandaan komt. De Koerden in Noord-Irak leven in constante angst sinds Turkije het gebied bestookt met drones. Lennart Hofman is correspondent Verborgen Oorlogen en reisde af naar Noord-Irak en vertelt erover in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Hofman legt uit wat die drones precies doen: "De drones kan je zien als een hoge resolutie camera's waarmee ze in Noord-Irak opzoek zijn naar strijders verbonden aan de 'PKK', een Turks-Koerische organisatie die sinds de jaren '90 oorlog voert tegen Turkije. In juli is Turkije deze operatie begonnen, om een einde te maken aan die PKK-strijders. Ze bekijken het gebied constant en als ze een PKK-strijder in de gaten hebben schieten ze om hem te vermoorden."

Angst

"De bevolking daar is dag en nacht bang", vertelt Hofman die zelf afreisde naar Noord-Irak. "De helft van de bevolking is gevlucht, de scholen zijn leeg, leraren zijn weg en al het medische personeel is vertrokken. De mensen die achter zijn gebleven zijn heel erg bang."

Burgerslachtoffers

Hofman: "Het lijkt alsof die wapens heel precies zijn, maar dat is in de praktijk niet het geval. Er raken heel veel burgerslachtoffers betrokken bij dit geweld. Daarom is er continu angst. Het zijn niet alleen die aanvallen die er zijn, maar die drones maken het ook heel onduidelijk waar die oorlog precies is. Aan de ene kant is het ver weg aan de andere kant dichtbij. Ze kunnen altijd en overal toeslaan."

Quote

Ze kunnen altijd en overal toeslaan.

Hofman

Of Hofman zelf bang was? "Ik heb wel rekening gehouden dat ik bijvoorbeeld niet met leden van die PKK afsprak buiten de stad. Dat is niet veilig, want je kunt niet uitsluiten dat je in de gaten wordt gehouden. Je weet niet waar het gevaar zit."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verborgenheid

Hofman: "Wat opvalt bij drone-aanvallen is dat het vaak plaatsvindt in de verborgenheid, gebieden waar je heel moeilijk komt als journalist. Het is al helemaal moeilijk om getuige te zijn van zo’n aanval. Je ziet helemaal niks, ook geen vliegtuig, en ineens valt er een bom uit de lucht. Op ontzettend veel plekken ter wereld vinden deze aanvallen plaats, maar bijna niemand ziet het gebeuren. Door die aanvallen ontstaat er heel veel angst op die plekken. In hele grote delen van de samenleving die wij niet zien ontstaat een soort 'potentieel dodelijke surveillance staat'. Camera’s die er altijd zijn en ieder moment kan het toeslaan."

Drones in Noord-Irak

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

What do you want to do ?
New mailCopy
Ster advertentie
Ster advertentie