Buitenland
NOS

Johnson zegt wéér sorry: 'We moeten dit absoluut niet serieus nemen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Johnson zegt wéér sorry: 'We moeten dit absoluut niet serieus nemen'

De Britse premier Boris Johnson maakte opnieuw zijn excuses in het Lagerhuis. Deze keer voor zijn aanwezigheid bij een feestje op Downing Street, terwijl heel Engeland in lockdown zat. Is hij nu uit de problemen? Oud-correspondent Hieke Jippes is te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

"Je hoort het hoongelach van de banken om hem heen. Hij heeft al zo vaak gezegd dat hij niks fout heeft gedaan en dat er niks is gebeurd en dan nu ineens deze totale ommekeer. Hij maakt alleen maar zijn excuses omdat hij weet dat hij betrapt is. Dat is ook duidelijk te horen. We moeten dit absoluut niet serieus nemen", zegt Jippes.

Karakter

"Het ging heel erg over het karakter van Boris Johnson. Dat beviel hem niet. Er is ook een redelijk dodelijke biografie over hem uitgekomen waarin de headmaster van Eton College wordt geciteerd. Die zegt dat een 11-jarige Boris al niet begreep dat de regels ook voor hem golden. En dat hij een hele andere versie van de waarheid had. Dat blijkt nu ook in zijn politieke loopbaan", aldus Jippes.

"De bedoeling nu is dat het parlement gaat stemmen of een commissie moet gaan onderzoeken of Boris Johnson willens en wetens het parlement heeft misleid. Want dat is een doodzonde. De verdediging van Johnson tot nu toe is dat hij het nooit had beseft, omdat werken en wonen door elkaar lopen op Downing Street."

Boetes

"De politie is nog steeds met het onderzoek bezig. Er zijn twaalf partijtjes te onderzoeken. De verwachting is dat er een hele serie van boetes aankomt en dan kun je niet meer zeggen dat het een foutje was", stelt Jippes.

"Er komt een eind aan op het moment dat de meeste Conservatieve Lagerhuisleden beslissen dat ze slechter af zijn met Boris aan het hoofd dan niet. Zover is het nog niet. Maar wel als er steeds maar meer bonnen komen en als er bij de lokale verkiezingen van 5 mei desastreuse uitslagen zijn voor de conservatieven."

oog boris

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie