Buitenland
NOSNTR

Steeds meer kritiek over staat van gebouwen in aardbevingsgebied Turkije

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer kritiek over staat van gebouwen in aardbevingsgebied Turkije

Meer dan 80 uur na de verwoestende aardbevingen worden onder verwoeste gebouwen nog steeds mensen levend aangetroffen. Naast het zoeken naar overlevenden, uiten ook steeds meer mensen kritiek over de staat waarin de gebouwen verkeerde vóór de aardbeving.

Steeds meer kritiek over staat van gebouwen in aardbevingsgebied Turkije

Turkije-correspondent Mitra Nazar bezocht Adiyaman, een stad in het oosten van Turkije. "Het is heel hard getroffen. Het duurde best een tijd voordat duidelijk werd hoe hard die stad was getroffen. De eerste dag werd die stad helemaal niet genoemd in het rijtje van getroffen steden", vertelt ze in Nieuws en Co.

Toestand

"Er staat heel weinig meer overeind. Je rijdt door de straten en om de paar minuten zie je hoopjes beton liggen", vertelt Nazar. "Dat is dan wat er over is van een flatgebouw, waar mensen in woonden en sliepen toen de aardbeving gebeurde." Ze zag ook flats die nu nog wel overeind staan, maar mensen vertrouwen het niet. "Ze zien eruit alsof ze zo kunnen instorten."

Nazar trof ook een stad aan waar mensen en masse nog opzoek zijn naar vermiste familieleden. "Niemand is daar gespaard gebleven. Iedereen die we tegenkwamen, is nog opzoek naar familie, vrienden, buren. Er zijn vrijwilligers bezig om met gereedschap te graven. Om zo bij mensen te komen, soms horen ze ook nog iets van onder het puin vandaan. Mensen voelen zich ontzettend machteloos."

Kritiek

Nazar hoort in de eerste instantie veel boosheid en kritiek over het gebrek van hulp van de Turkse regering. "Dat is echt de basis nu. Mensen wachten. De vraag is vooral: mijn dochter, mijn zoon, mijn zus en ouders liggen hier onder het puin. Wie komt mij helpen? Maar natuurlijk komt die bredere vraag over verantwoording ook ter sprake."

In Turkije komt er nu een gerechtelijk onderzoek na het instorten van enorm veel gebouwen. "In 1999 na de grote aardbeving bij Istanbul werden de bouwvoorschriften aangescherpt. Alles wat nieuw gebouwd werd, moest aan strenge aardbevingsvoorschriften voldoen." Maar volgens Nazar werden die voorschriften niet nauw gevolgd. "Dat er gewoon niet al te veel controle op is. Experts waarschuwen al heel lang voor een scenario zoals we nu zien voltrekken. Ik liep in Adiyaman rond en iedereen die ik sprak, was heel verslagen, emotioneel en boos. De boosheid op de regering kwam er wel secundair meteen uit. Er wordt veel over gesproken daar."

Wederopbouw

De Turkse president Erdogan heeft gezegd dat het land binnen een jaar weer zal worden opgebouwd, maar de burgers van Adiyaman geloven daar niet zo in. "Ik heb niemand gesproken die daar in geloofd. Daar hebben ze zoiets: het zijn praatjes. Eerst zien dan geloven, ik denk niet dat ze veel vertrouwen daar in hebben."

NC update turkije

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie