Buitenland
NOS

Republikeinen behalen verwachte meerderheid in Huis: 'Ze zijn uit op wraak'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Republikeinen behalen verwachte meerderheid in Huis: 'Ze zijn uit op wraak'

In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen een meerderheid behaald. De laatste benodigde zetel kwam uit Californië. Eerder ging de Senaat naar de Democraten. De verdeeldheid in het Congres zal regeren voor president Biden bemoeilijken. In het NOS Radio 1 Journaal correspondent Marieke de Vries vanuit Washington.

Voorafgaand aan de verkiezingen hadden de Democraten nog een meerderheid in beide kamers. "Het heeft er nog heel lang op geleken dat de Democraten hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zouden kunnen behouden", zegt De Vries, "maar de Republikeinen hebben nu toch die 218 zetels behaald die nodig zijn. Wel met de hakken over de sloot, het is niet die rode golf geworden die voorspeld werd."

Biden tegenwerken

"Dit heeft behoorlijke gevolgen voor de regering Biden. Hij heeft een best succesvolle eerste twee jaar gehad. Hij heeft hele grote wetsvoorstellen erdoor gekregen, ook omdat hij de meerderheid in beide Kamers van het Congres had. Dat komt nu wel stil te liggen", aldus De Vries. "De Republikeinen hebben aangekondigd dat ze alle wetsvoorstellen die Biden vanaf nu indient, gaan blokkeren. Ze zijn het niet eens met zijn liberale agenda en gaan hem tegenwerken."

"Ze kunnen nu ook zelf de agenda gaan bepalen door het introduceren van wetgeving die zij graag willen. Denk aan een verbod op bepaalde boeken of transgender sporters weren uit de kleedkamers. Met dat soort dingen kunnen ze Biden meetrekken in ongemakkelijke discussies, om op die manier hun punten duidelijk te maken aan het grote publiek zodat ze dat mee kunnen nemen in campagnefilmpjes in aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2024."

Parlementaire onderzoeken

Als vergelding voor twee afzettingspogingen van de Democraten tegen Trump, bereiden ze zich voor op onderzoeken naar functionarissen binnen de Biden-regering, naar het zakenverleden van de zoon van de president, Hunter Biden, en de president zelf. Op internationaal vlak zouden de Republikeinen de militaire en economische hulp aan Oekraïne kunnen proberen in te perken. "Ze zijn absoluut uit op wraak", aldus De Vries.

r1jn vs

Ster advertentie
Ster advertentie