Buitenland
NOS

Positie van Xi Jinping verstevigd: wat betekent dit voor de Chinezen en het Westen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Positie van Xi Jinping verstevigd: wat betekent dit voor de Chinezen en het Westen?

In China begint Xi Jinping vandaag aan zijn derde termijn als secretaris-generaal van de Communistische Partij. Dat Xi zijn grip op de partij en daarmee zijn grip op China verstevigt, kijkt niemand van op. Maar het werpt ook vragen op over de toekomst van het land.

Positie van Xi Jinping verstevigd

Video niet beschikbaar

"Als je Chinees bent, kan je bijna niet anders dan enthousiast doen hierover", vertelt China-correspondent Garrie van Pinxteren in het NOS Radio 1 Journaal. "Officieel zijn ze enthousiast, maar een heleboel mensen hebben het partijcongres echter nauwelijks gevolgd en zijn er ook niet geïnteresseerd in."

Vertrouwelingen

De Chinese president omringt zich ook steeds meer met vertrouwelingen. "Er was één man die normaal traditioneel gezien gedoodverfd zou zijn om de nieuwe premier te worden. Hij was nu ook al vicepremier. Dat ook zo’n beetje de enige in de hoogste leiding van de partij die nog gezien werd als min of meer onafhankelijk van Xi Jinping. Maar die is dus niet benoemd."

In de plaats daarvan is een partijsecretaris uit Shanghai nu benoemd tot vicepremier. "Daar ging het ontzettend mis met corona. Die heeft dus eigenlijk falen beleid heeft gevoerd, maar die is nu toch door Xi Jinping op de tweede positie benoemd. Dat geeft wel aan hoe sterk hij de voorkeur heeft gegeven aan mensen die hij politiek betrouwbaar vindt en die hem niet tegen zullen spreken."

Het Westen

Het derde termijn van Xi Jinping zal niet direct heel anders voor ons worden, volgens van Pinxteren. "De teneur in alle beleidsdocumenten is vooral doorgaan op de ingeslagen weg. Wat wel duidelijk is, is dat Xi Jinping het Westen en Amerika nog nodig heeft, dat ziet hij ook. Maar hij gelooft er niet meer in dat het Westen en Amerika China verder zullen helpen met bijvoorbeeld het verder helpen van technologie."

Obstakel

"Hij ziet Amerika als het grootste obstakel naar het opnieuw herstellen van de eerste plaats in de wereld die China, volgens Xi, rechtmatig toekomt. Hij denkt ook dat China die positie zal gaan halen, omdat China de juiste weg heeft gekozen. Omdat China de weg van het marxisme, aangepast aan Chinese omstandigheden, de weg is voor China en dat de weg van het Westen eigenlijk al achterhaald is en gedoemd te mislukken."

"Hij probeert al langer onafhankelijk te worden van het Westen en richt zich meer op ontwikkelingslanden en andere landen die mogelijk partners kunnen zijn van China. Wij konden er zelf niet bij zijn, maar er waren bijvoorbeeld heel veel journalisten ingevlogen uit landen als Nigeria en Bolivia om hier enthousiast te zijn over wat Xi heeft gezegd."

RJN xi jinping

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie