Naar homepage
Buitenland

Opnieuw aanvallen over en weer tussen Israël en Gaza
NOS

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opnieuw aanvallen over en weer tussen Israël en Gaza

Het Israëlische leger en militante Palestijnen hebben over en weer opnieuw aanvallen uitgevoerd. Bij raketaanvallen op Israël vanuit de Gazastrook is vannacht zeker één zwaargewonde gevallen. Vijf raketten kwamen neer op de stad Asjkelon, niet ver van Gaza. Een daarvan raakte een wooncomplex.

Een 60-jarige man raakte ernstig gewond door rondvliegend puin. Een man van 90 raakte lichtgewond toen hij onderweg was naar een schuilkelder. De twee zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Toch geen grondtroepen

De raketaanvallen volgden op aanvallen van Israël. Het Israëlische leger bestookte gisteravond en vannacht doelen in de Gazastrook vanuit de lucht en met artillerie.

Gisteravond laat meldde persbureau AFP dat er ook grondtroepen het gebied waren binnengetrokken. Bron daarvoor was een woordvoerder van het Israëlische leger. Diezelfde woordvoerder ontkende in de loop van de nacht dat er een grondoperatie aan de gang was. Volgens het Israëlische leger is er sprake geweest van een "intern communicatieprobleem".

Israëlische troepen hebben zich wel verzameld bij de grens met de Gazastrook en duizenden reservisten zijn gemobiliseerd. Het leger bereidt zich voor op "verschillende scenario's" en een grondoffensief is daar een van is. Egypte blijft proberen op te treden als bemiddelaar, maar voorlopig is er nog geen zicht op snelle de-escalatie van het conflict.

Palestijnse families zijn hun huizen in het noorden van de Gazastrook en het oosten van Gaza-Stad ontvlucht. Een groep van 200 mensen zou naar een school zijn gevlucht die is gebouwd is door de Verenigde Naties. Volgens Israël zijn vanuit de Gazastrook de afgelopen dagen meer dan 1750 projectielen op Israël afgevuurd. De meeste zijn onschadelijk gemaakt door de Israëlische luchtafweer.

Raketten vanuit Libanon

Donderdagavond belandden drie projectielen die vanuit Libanon op Israël zijn afgevuurd, in zee. Het is niet duidelijk welke groepering ze heeft afgeschoten.

In meerdere steden in Israël en op de Westelijke Jordaanoever zijn Arabische en Joodse Israëliërs opnieuw met elkaar slaags geraakt. De Israëlische premier Netanyahu noemde dat woensdag onacceptabel. "Niets rechtvaardigt het lynchen van Arabieren door Joden of het lynchen van Joden door Arabieren."

Het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza zegt dat er in Gaza 109 doden zijn gevallen, onder wie 27 kinderen en jongeren. Het Israëlische leger meldt 7 dode Israëliërs.

Volgens diplomaten zal het opgelaaide geweld zondag in de VN Veiligheidsraad worden besproken.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie