Buitenland
WNL

Kritiek op Netanyahu zwelt aan: 'Bezoek aan rampgebied komt veel te laat'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Kritiek op Netanyahu zwelt aan: 'Bezoek aan rampgebied komt veel te laat'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdag twee plekken in het zuiden van Israël bezocht. "Dat is een week na de bloedige aanslag en dat wordt hier als veel en veel te laat gezien", zegt Ralph Dekkers, Midden-Oosten correspondent van De Telegraaf, in WNL In de Kantine.

Video niet beschikbaar

Netanyahu bekeek in de kibboetsen Be'eri and Kfar Azza verwoeste huizen en ontmoette soldaten. De premier sprak onder anderen met kolonel Ami Biton, die hem vertelde wat er een week geleden precies gebeurde. Dat is de zien op Netanyahu's X-account:

Tekst gaat verder onder de X.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Het is een belangrijk teken dat Netanyahu een bezoek bracht aan het gebied. Maar hij heeft nog geen gewonden bezocht en nog maar nauwelijks gesproken met families van gegijzelden. Zijn bezoek wordt vooral kritisch beschouwd en niet positief", zegt Dekkers.

'Mensen zitten in angst'

Wat Netanyahu ook wordt verweten, is het falen van de veiligheidsdiensten. "Dat wordt hem zwaar aangemeten." Dekkers zag vandaag een man met een protestbord in Tel Aviv en inmiddels zijn daar honderden mensen bij aangesloten. "Het gevoel van veiligheid is weg hier. Israëli's waren er altijd van overtuigd dat hun land het sterkste leger van het Midden-Oosten heeft. Nu zitten ze in angst."

Netanyahu heeft zaterdag aan de militairen gevraagd of 'ze klaar zijn voor de volgende stap'. "Dat behelst vooral het uitschakelen van Hamas. Maar Israël zit in een duivels dilemma. Enerzijds zijn er de families van de gegijzelden anderzijds is de druk van de bevolking om Hamas van de kaart te vegen."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie