Buitenland

Amerika blijft bij exitstrategie na aanslagen op luchthaven Kabul

NOS
foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerika blijft bij exitstrategie na aanslagen op luchthaven Kabul

De aanslagen op de luchthaven van Kabul veranderen niets aan de plannen van president Biden om zijn troepen voor 31 augustus het land uit te hebben. In een eerste reactie zei de Amerikaanse leider dat hij van plan is de terroristen achter de aanslagen op te jagen, maar dat dat niets uitmaakt voor de exitstrategie. In het NOS Radio 1 Journaal gaf correspondent Marieke de Vries toelichting bij de toespraak van Biden.

"Ik zeg de personen die deze aanval uitvoerden en anderen die ons leed willen berokkenen: we zullen jullie niet vergeven, niet vergeten. We zullen jullie opjagen en het jullie betaald zetten", aldus de president bij een persgesprek in het Witte Huis.

Het was duidelijk een emotionele toespraak, zegt correspondent Marieke de Vries. "Dat was zichtbaar en voelbaar. Hij probeerde zijn gevoelens ook niet te verbergen en gaf de toespraak met roodomrande ogen. We zagen een aangeslagen president die bovendien beloofd had dat er geen Amerikaanse slachtoffers zouden vallen."

Hoogste dodental

Bij de zelfmoordaanslagen en een vuurgevecht dat daarop volgde zijn volgens officiële cijfers zeker zestig Afghanen omgekomen. Een woordvoerder van de Taliban zegt tegen persbureau Reuters dat onder de Afghaanse doden 28 Talibanstrijders zijn. Ook zeker dertien Amerikaanse militairen sneuvelden, het hoogste dodental voor de Amerikaanse strijdmacht in het land sinds 2011.

"Hij zei letterlijk: we zullen het jullie betaald zetten. Dat zijn woorden die mensen die 11 september nog hebben meegemaakt waarschijnlijk wel bekend in de oren zullen klinken", zegt De Vries in het NOS Radio 1 Journaal. "President Bush zei destijds precies hetzelfde, toen in de richting van Osama bin Laden en Al Qaida. Nu bijna exact twintig jaar later heeft Biden het Pentagon opdracht gegeven om een ander terreurnetwerk, namelijk de Islamitische Staat, aan te vallen met kracht en precisie. Dus de oorlog is zeker nog niet voorbij."

Strategiewijziging niet nodig

De president zei dat het Pentagon een strategiewijziging niet nodig vond om de terreurgroep te bestrijden. Biden blijft daarom bij de huidige exitstrategie van Amerika.

De Vries: "Maar de missie is na gisteren alleen nog maar gevaarlijker geworden. Er zouden nu nog zo'n duizend Amerikaanse staatsburgers in Afghanistan zijn. Maar hij heeft het ook over de bondgenoten, dus ook Nederlanders, en over de duizenden Afghanen die hebben geholpen de afgelopen jaren. Hij wil die hulp ook na 31 augustus blijven bieden, maar dat zal gevaarlijk blijven. Met aan de ene kant een verdeelde Taliban die geholpen wordt door Al Qaida. En aan de andere kant ook nog eens zo'n 8.000 tot 10.000 IS-strijders die volgens een inschatting van de Verenigde Naties sinds juni naar Afghanistan zijn getrokken. Een zeer explosieve situatie dus."

Ster advertentie
Ster advertentie