Buitenland
NOS

Toeristen en lokale bevolking zuchten onder gestegen prijzen in Noord-Marokko

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toeristen en lokale bevolking zuchten onder gestegen prijzen in Noord-Marokko

Een vakantie in het Rifgebied in het noordoosten van Marokko wordt steeds duurder. De regio is in de zomer een vanzelfsprekende bestemming voor de vele Marokkaanse Nederlanders die wortels hebben in het gebied, maar de stijgende prijzen maken zo’n vakantie niet makkelijker en ook de lokale bevolking heeft hier last van, zegt NOS-buitenlandredacteur Soehayla Halouchi in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Allerlei prijzen zijn flink omhooggegaan in vergelijking met een aantal jaar eerder en de rest van Marokko, zegt Soehayla Halouchi. "Alleen al de prijzen voor vliegtickets vanuit Nederland zijn in de zomer 800 tot 900 euro, en buiten de zomer heb je het over maximaal 300 euro."

Volgens Halouchi worden er in de zomer stickertjes met hogere prijzen op menukaarten van restaurants geplakt en kom je Nederlandstalige kaarten met hogere prijzen tegen, speciaal voor toeristen. "Er worden ook Hollandse klassiekers verkocht. Op de boulevard van Al Hoceima heb je bijvoorbeeld restaurants die zijn geopend door Marokkaanse Nederlanders, zoals Het Hoekje, waar je een frikandel speciaal koopt voor €4,50 of een broodje grillworst voor €7,00. Dat zijn in Marokko echt ongekende prijzen."

Ook boodschappen duurder

De stijgende prijzen hebben ook gevolgen voor de lokale bevolking, omdat niet alleen de horeca voor toeristen duurder wordt, maar ook de gewone boodschappen, vertelt Halouchi. "Het Rifgebied behoort tot de armste regio’s van Marokko, het is van oudsher echt een achtergesteld gebied. Daarom klagen best veel inwoners over de prijzen, zeker op de markt."

Er ging onder Riffijnen in binnen- en buitenland een filmpje viraal van een man uit de Marokkaanse plaats Nador. Hij beklaagt zich erover dat in de Spaanse enclave Melilla –twintig kilometer verderop - een kop koffie een derde kost van een koffie in Nador, terwijl mensen op dat Spaanse grondgebied drie keer zoveel verdienen. "En zo zijn er veel meer mensen die boos zijn over de gestegen prijzen in de zomer", zegt Halouchi.

Afhankelijk van twee maanden toerisme

De prijsschommelingen zijn in het noorden van Marokko veel groter dan in andere delen van het land, waar het hele jaar door toeristen komen en de prijzen stabieler zijn. "Dat heeft ermee te maken dat ze in het Rifgebied eigenlijk afhankelijk zijn van die twee maanden zomervakantie. De regio heeft het hoogste werkloosheidscijfer van Marokko, met 25 procent en onder jongeren zelfs 37 procent."

Ondanks de hoge prijzen blijven Nederlandse Marokkanen het Rifgebied volgens Halouchi trouw iedere zomer bezoeken. "Veel mensen willen naar familie, hebben daar een tweede huis of willen er familie uit andere Europese landen ontmoeten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie