Buitenland
KRO-NCRV

Kunnen Nederlandse bedrijven Poetin nog raken?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen Nederlandse bedrijven Poetin nog raken?

Bavaria-bier, scheerapparaten van Philips en koffie van Douwe Egberts: het is allemaal nog te koop in Rusland. Volgens deskundigen houden de Nederlandse bedrijven hiermee direct of indirect het regime in stand. Zou een vertrek van hen Poetin nog kunnen raken? "Daar heb ik toch twijfel over", zegt hoogleraar Steven Brakman in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

'Pijn wordt minder voelbaar'

"De aanwezigheid van bedrijven zorgt dat de pijn van de sancties minder gevoeld wordt", zegt hoogleraar internationale economie Steven Brakman. Maar wanneer de bedrijven vertrekken zal dat er volgens hem niet voor zorgen dat Poetin op andere gedachten wordt gebracht.

Die opgelegde sancties zijn er al sinds 2014, toen Rusland de Krim bezette. En die hebben volgens Brakman tot nu toe niet het gewenste effect. "Rusland blijkt heel creatief te zijn met het omzeilen van die sancties. Ze hebben allerlei sluiproutes gevonden".

'Poetin is schatrijk'

"Het leven wordt onaangenamer. Voor de Russen, maar ook voor ons. Denk aan de energieprijzen. In die zin werkt het", zegt Brakman. Maar voor Poetin zelf zou het volgens hem niet zoveel uitmaken. "Hij is schatrijk."

Maar wanneer meerdere bedrijven vertrekken, kan dit dan voor beweging zorgen bij de Russische bevolking? Brakman ziet dat niet zo snel gebeuren. "Denk ook aan de repressie. Dus als je daar met een bord op het Rode Plein gaat staan, word je meteen gearresteerd."

Nederlandse bedrijven bedienen elite

Volgens Rusland-kenner Helga Salemon is het ook niet echt de gemiddelde Russische burger die getroffen zal worden door het vertrekken van de Nederlandse bedrijven. De bedrijven die er nog zitten bedienen vooral de Russische elite. Want zo’n Bavaria-biertje of apparaten van Philips zijn voor de rest veel te duur.

Ethische overwegingen

Vanwege ethische overweging zouden de Nederlandse bedrijven volgens beide experts moeten vertrekken. Philips zegt zelf dat de burgers er belang bij hebben als het bedrijf blijft omdat zij medische apparatuur leveren. Dat argument houdt volgens Salemon geen stand. "Poetin heeft de economie overgeschakeld op een oorlogseconomie. Dus die apparaten kunnen heel makkelijk ingezet worden voor Russische soldaten. Is dat wat Philips wil? Willen ze de Russische soldaten oplappen zodat ze tegen de Oekraïners kunnen vechten?"

Volgens Salemon spekken de Nederlandse bedrijven die blijven hiermee Poetin. "Ik zie niet hoe ze hun Nederlandse principes kunnen vermengen met de aanwezigheid in Rusland. Ik zie dat op geen enkele wijze."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie