Buitenland
VPRO

Drone-aanval Kremlin: 'Drone kan onmogelijk uit Oekraïne komen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Drone-aanval Kremlin: 'Drone kan onmogelijk uit Oekraïne komen'

Terwijl Zelensky op bezoek is Den Haag, gaan de speculaties over de drone-aanval op het Kremlin nog altijd door. VRT-journalist Jens Franssen vertelt daarover in Bureau Buitenland dat het uiterst onwaarschijnlijk is dat het onbemand vliegtuigje uit Oekraïne komt.

VPRO BB Zelensky

Traag vliegende drones

Volgens de Vlaamse journalist hoeven we maar naar de feiten rondom de drone-aanval te kijken om Oekraïne grotendeels uit sluiten als mogelijke dader van die aanval. "Als je kijkt naar die beelden zie je duidelijk twee traag vliegende drones inslaan. Om een vergelijking te geven, als je die vergelijkt met een Tomahawk-kruisraket, die vliegt tientallen keren sneller."

"Als je vervolgens weet dat de grens van Oekraïne in vogelvlucht om en nabij 450 kilometer van Moskou afligt, is het onmogelijk dat zo’n trage drone vanuit Oekraïne is afgevuurd en niet onderschept zou worden door dat performante luchtafweersysteem van Rusland."

Quote

Waarom zou Oekraïne drones afvuren die nauwelijks enige militaire of tactische verschillen kunnen maken in de strijd?

Jens Franssen

Oekraïense special forces

Maar, als de drone niet afkomstig is uit Oekraïne, waar komt die dan wel vandaan? Volgens de Vlaamse journalist zijn er een aantal opties. Zo zou de drone uit de directe omgeving van Moskou zelf kunnen komen.

De belangrijkere vraag is volgens Franssen echter wie deze drone zou kunnen hebben afgevuurd. Special forces uit Oekraïne misschien? Onwaarschijnlijk, stelt Franssen: "Waarom zou Oekraïne drones afvuren die nauwelijks enige militaire of tactische verschillen kunnen maken in de strijd? En dat bovendien in een nacht waarbij je weet dat iemand als Vladimir Poetin toch in een beschermde omgeving zit en niet in het Kremlin slaapt."

False flag-operatie

Andere mogelijkheden die Franssen noemt zijn Russische partizanen of zelfs een false flag-operatie van het Kremlin zelf, die het in scène zou hebben gezet om de aanval te laten lijken op een Oekraïense aanslag. De vraag is vervolgens wat Rusland daarmee zou opschieten. "Je zou denken dat het Kremlin één van de meest beveiligde plekken op de wereld is, dus als daar drones inslaan, dan sla je een slecht figuur," duidt Franssen. "Aan de andere kant zeggen experts dat Rusland zijn eigen land voorbereidt op een grootschaligere mobilisatie, en de bevolking zou moeten voelen dat deze oorlog ook in het hart van eigen land getroffen kan worden."

Ook zou zo’n operatie Rusland een nieuwe reden geven om het conflict verder te escaleren, maar dat lijkt Franssen onwaarschijnlijk. "Rusland heeft geen verdere escalatie nodig om ziekenhuizen, crèches en appartementen te bombarderen."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie