Buitenland
VPRO

Waarom is er in Centraal-Azië nog geen enorme corona-uitbraak?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is er in Centraal-Azië nog geen enorme corona-uitbraak?

Wie een kaart van de coronapandemie bekijkt, ziet opvallend weinig uitbraken in Centraal-Azië. Hoewel die regio zich precies tussen broeihaarden als China en Iran bevindt, lijken Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan, Tadzjikistan en Turkmenistan grotendeels gespaard te blijven. Hoe kan dat?

Waarom zo weinig uitbraken in Centraal-Azië?

Volgens Bureau Buitenland-redacteur Bas Tooms proberen de leiders daar zo lang mogelijk te ontkennen dat er iets aan de hand is, soms erkennen ze überhaupt niet dat corona bestaat.

In Kazachstan meldde een arts dat er 70 corona besmettingen waren. "Maar later verscheen deze man op televisie, geboeid. Hij bood zijn excuses aan want hij had nepnieuws verspreid."

Quote

Nepnieuws is daar geen 'rekkelijk begrip': als je tegen de regering in gaat, is het nepnieuws

Bas Tooms, journalist

'Het virus maakt hier geen kans'

Ook in Tadzjikistan is de ernst van de pandemie nog niet helemaal doorgedrongen. President Rahmon heeft medegedeeld dat het grote lentefeest (de noroez) daar wel gewoon doorgaat. In de buurlanden is dit feest afgezegd.

"Het is zelfs zo dat mensen met bussen werden opgehaald, je móést komen", vertelt Tooms. "Want het virus maakt daar geen kans, wordt er gezegd. Zij houden hun huizen zó schoon dat de enige mogelijkheid is dat het virus weer verdwijnt, aldus de president." Er is daar nog geen één officiële corona patiënt.

Noodtoestand in Kirgizië

In Kirgizië zijn 14 gevallen van corona bekend. De noodtoestand is daar sinds dit weekend uitgeroepen. De president heeft onderkend dat het een probleem is.

"Maar Kirgizië is dan ook het meest open land van de -stanlanden." Toch blijft het ook in Kirgizië de vraag of de informatie die naar buiten wordt gebracht wel klopt. "Daarover wordt volop gespeculeerd."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie