Buitenland
WNL

Generaal buiten dienst Mart de Kruif: Europa moet als de sodemieter wapens gaan maken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Generaal buiten dienst Mart de Kruif: Europa moet als de sodemieter wapens gaan maken

Oekraïense strijdkrachten claimen 3000 vierkante kilometer te hebben heroverd op de Russen in het oosten van het land. Volgens voormalig bevelhebber Landstrijdkrachten Mart de Kruif zijn de Russen verrast en misleid. Ondertussen blijft Kiev wapens vragen uit het westen. "De Europese voorraden zijn op en de industrie moet helemaal opnieuw opstarten om te produceren. We hebben een probleem en dat gaat zich in de winter uitbetalen", stelt de Kruif in Sven op 1.

Oekraïne heeft nagedacht hoe ze de Russen konden verrassen. "Oekraïners hebben in Cherson met een rode lap staan zwaaien. Daarmee hebben ze de Russische stier naar het zuiden gelokt", legt De Kruif uit. In het noorden bij Charkov ontstond hierdoor ruimte voor Oekraïens strijdkrachten om door te breken. "Als je door de eerste Russische verdediging heen bent kan het snel gaan. Dat is wat we nu zien."

Daarbij is een "cruciaal verschil" tussen Poetin en Zelenski dat de laatstgenoemde zijn commandanten veel vrijheid geeft. "Poetin vertelt als niet-militair wél hoe het moet gebeuren. Dan krijg je hele rare situaties", besluit de generaal buiten dienst uit.

Oorlogseconomie

Tegelijkertijd waarschuwt De Kruif dat de oorlog, zodra de winter begint, een nieuwe fase in zal gaan. "Er zal nog een week of tien worden gevochten en dan treedt er een winterpauze in."

Volgens de voormalig bevelhebber zal Poetin dan overschakelen naar een oorlogseconomie. De Kruif denkt niet dat Europa snel hetzelfde zal doen en wijst daarbij naar premier Mark Rutte. "Het vereist allereerst een langdurige visie op veiligheid. Maar wij hebben een premier die niet zo van de visie is."

Wapenvoorraad

Als het op de wapenvoorraad aankomt, is Europa kwetsbaar volgens De Kruif. Europa heeft namelijk "geen veiligheidsindustrie en geen grondstoffen".

Daarom moet Europa keuzes maken welk land wat gaat produceren. Eerder is dat niet gelukt en daarvan zien wij nu de consequenties, stelt De Kruif. Nederland moet vooral inzetten op innovatieve industrie. "Wij zijn goed in het kleine en innovatieve materieel. Kijk daarnaast welk Europees land grote aantallen munitie kan produceren."

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie