Buitenland
WNL

Correspondent Van Bekhoven: 'Vervoer stoffelijk overschot Queen per vliegtuig en begrafenis op maandag'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Correspondent Van Bekhoven: 'Vervoer stoffelijk overschot Queen per vliegtuig en begrafenis op maandag'

Het Verenigd Koninkrijk is tien dagen in rouw na het overlijden van Queen Elizabeth. Het protocol schrijft voor dat op de tiende dag de begrafenis plaatsvindt. De geluiden vanuit Engeland klinken echter anders, meldt Verenigd Koninkrijk-correspondent Lia van Bekhoven in Sven op 1 op NPO Radio 1.

"Alles ligt vast voor de begrafenis", vertelt Van Bekhoven. Maar het kan ook allemaal veranderen, voegt de correspondent eraan toe. Bijvoorbeeld het vervoeren van de kist. "Die zou met de koninklijke trein naar Londen vervoerd worden, maar nu lees ik hier dat er sprake is van vliegvervoer." En dan bestaat ook nog de mogelijkheid dat de Queen niet op D10, de tiende dag van nationale rouw, wordt begraven. "De speculatie hier is dat dit maandag de 19e zal zijn."

Charles III

Vanaf vandaag zijn alle ogen ook gericht op de nieuwe koning van Groot-Brittannië: Charles III. Vanavond houdt hij zijn eerste toespraak in zijn ambt als koning. Volgens correspondent Lia van Bekhoven weet Charles waar hij aan begint. "Als hij nou nog niet zou weten waar hij aan begint, zou dat echt rampzalig zijn", stelt Van Bekhoven.

Charles III wordt dus niet volledig in het diepe gegooid, ook gezien het feit dat hij de afgelopen jaren meerdere taken van zijn moeder heeft overgenomen. Zo las hij bijvoorbeeld al eens de troonrede voor. "En zij heeft hem naar allerlei landen gestuurd toen zij zelf niet meer naar het buitenland ging", zegt Van Bekhoven, die erbij meldt dat de nieuwe koning goed is ingelezen.

Neutraliteit

Waar Van Bekhoven zich meer zorgen over maakt is hoe Charles ontvangen zal worden door het Britse volk. "Want het is niet alsof hij niet onomstreden is", licht zij toe. "Een van de grote dingen waar de Britten huiverig voor zijn is hoe neutraal hij zal zijn." Neutraliteit is iets wat Queen Elizabeth wel uitstraalde. "Iedereen kende haar, maar niemand wist wat zij vond of wat zij dacht." En die neutraliteit is belangrijk voor de verbinding, legt Van Bekhoven uit. "Charles is het tegenovergestelde."

Correspondent Lia van Bekhoven (9 september 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie