Buitenland
VPRO

De 'gezellige familiefoto's' van het Verzetsleger van de Heer

foto: Billie O’Kademeirifoto: Billie O’Kademeiri
  1. Nieuwschevron right
  2. De 'gezellige familiefoto's' van het Verzetsleger van de Heer

De foto hierboven lijkt een gezellig familiekiekje van een vader die de dag met zijn kinderen doorbrengt. De werkelijkheid is anders. De man in het midden heeft dit zestal en tienduizenden andere kinderen ontvoerd. Het is Joseph Kony, de leider van het beruchte Oegandese Verzetsleger van de Heer.

De Belgische wetenschapper Kristof Titeca vertelt in Bureau Buitenland hoe hij deze unieke 'familiekiekjes' ontdekte. Zo ook de foto hieronder waar twee vriendinnen lachend poseren voor de cameraman. Titeca achterhaalde dat die cameraman hoogstwaarschijnlijk een hoge commandant van het Verzetsleger van de Heer (LRA) is geweest.

ARLPI

Titeca heeft de vrouw op de foto links hierboven opgezocht voor zijn boek Rebel Lives, dat donderdag verschijnt. In totaal zat ze zeven jaar bij de LRA. 'Nu werkt ze in een barretje voor vijftig euro in de maand. Vaak tot zo laat dat ze dan op een barstoel in slaap valt.' Titeca vertelt dat ex-rebellen en ex-kindsoldaten het nu niet altijd beter zeggen te hebben dan toen ze bij de LRA zaten.

Menselijkheid te midden van geweld

De Belgische wetenschapper ontdekte de foto's tijdens zijn onderzoek naar de LRA. De meesten zijn begin 2000 genomen, toen de LRA hoogtijdagen vierde. Volgens Titeca tonen ze de menselijkheid in gedwongen gewelddadige omstandigheden. 'Ze laten zien hoe kinderen altijd kinderen blijven en manieren zoeken om te spelen, en hoe volwassenen altijd mensen blijven die verliefd worden of vriendschappen sluiten', aldus Titeca.

De 'gezellige familiefoto's' van het Verzetsleger van de Heer

Ster advertentie
Ster advertentie