Buitenland
VPRO

Leven op de grens van oorlog en vrede

foto: Michiel Driebergen/VPROfoto: Michiel Driebergen/VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Leven op de grens van oorlog en vrede

Maandag overleggen de Russische president Poetin, de Oekraïense president Zelenski met hun collega's Merkel en Macron in Parijs over de oorlog in Oekraïne. Het is het eerste vredesoverleg sinds het voorjaar van 2016 en wordt hun eerste ontmoeting.

Om de topontmoeting mogelijk te maken, moesten de strijdende partijen zich eerst, op drie plekken langs het front, 500 meter terugtrekken. Eén van die plekken is het dorp Zolote, dat al vijf jaar in de frontzone ligt. Ondanks protesten van legereenheden en een deel van de bewoners trok het Oekraïense leger zich deels terug uit het dorp.

Zijn de inwoners blij met deze eerste stappen naar vrede, of werkt het juist averechts? Bureau Buitenland-verslaggever Michiel Driebergen reisde af naar de Donbass.

Burgeroorlog

De het oosten van Oekraïne woedt sinds 2014 een oorlog tussen het Oekraïense leger en door Rusland gesteunde milities. Het conflict begon toen na de annexatie van de Krim ook onrust uitbrak in de regio Donbas. In die regio waren veel mensen niet blij met de door Kiev ingezette, op Europa gerichte koers na de Majdanrevolutie.

Het Kremlin steunt de opstandelingen in de afvallige regio Donbass en heeft in februari 2014 het Oekraïense schiereiland de Krim geannexeerd.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie