Buitenland
VPRO

Chinese Nederlanders steeds vaker op zoek naar hun wortels in China

foto: Tjabring van Egtenfoto: Tjabring van Egten
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinese Nederlanders steeds vaker op zoek naar hun wortels in China

Chinese Nederlanders gaan steeds vaker op zoek naar hun wortels in China. Bureau Buitenland-redacteur Cindy Huijgen bezocht de in Limburg opgegroeide Wang An Oe die haar Chinese roots vond.

"Dit is het voorouderlijk huis, waar mijn voorouder als klein jongetje nog gespeeld heeft", vertelt Wang An Oe. In het midden van de woonkamer hangt een plank met daarop de panorama foto. Het doet denken aan een altaar, maar voor haar is het een waardevolle herinnering aan de reis naar China.

Foto: Tjabring van Egten

Oe groeide op in Limburg en woont tegenwoordig met haar partner Tjabring van Egten in Amstelveen. Samen gingen ze op zoek naar haar Chinese wortels. "Via een enorme omweg vonden we het dorp waar mijn betovergrootvader was geboren, is opgegroeid en van waar hij op een gegeven moment is geëmigreerd. Het allermooiste was dat er nog steeds familie woonde."

Naar schatting wonen er in Nederland 150.000 mensen met een Chinese achtergrond. Vooral de jongste generatie is nieuwsgierig naar de vaak onbekende afkomst. De laatste jaren nemen die zoektochten toe, merkt ook de Nederlandse ondernemer Huihan Lie. Zijn onderzoeksbedrijf My China Roots helpt mensen met het vinden van Chinese familiedocumenten. "We kunnen de vraag bijna niet bijhouden, zo snel groeit het."

Het gemak van internet, maar ook de toenemende cultureel gemixte koppels dragen volgens hem bij aan de opmars. "Culturele identiteit speelt dan een grotere rol", verklaart Lie. Voor zijn klanten die wat meer op leeftijd zijn, speelt vooral de traditionele waarde een rol die de Chinese samenleving hecht aan voorouders. Lie: "Wat maakt dat het een emotionele reis wordt, is dat je mensen laat voelen wat hun voorouders moesten doorstaan en waarom ze uit die streek emigreerden."

Oe kan dit beamen en vergelijkt haar bezoek met een modern sprookje. "Het was heel spannend om aan te komen. Maar toen ik daar kwam voelde het alsof ik als een verloren dochter werd verwelkomd."

Vanavond 19.00 uur in Bureau Buitenland op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie