Buitenland
VPRO

Staatsbelangen gooien roet in het eten voor Nigeriaanse oorlogsvrijwilligers

foto: ANP/ Atef Safadi
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatsbelangen gooien roet in het eten voor Nigeriaanse oorlogsvrijwilligers

Onlangs liet de Nigeriaanse minister van Buitenlandse Zaken weten dat het land niet zal tolereren dat haar burgers meevechten met de Oekraïners tegen de Russische invasie. Naast het feit dat Nigeria haar burgers niet graag een oorlog in stuurt, is er meer wat dit verklaart. Daarover vertelt correspondent Aida Grovestins in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: Nigeria

Verschillende redenen

“Het zou gaan om ongeveer vierhonderd mannen die huis en haard achter willen laten om als vrijwilligers of huurlingen naar Oekraïne te gaan”, vertelt de correspondent. De redenen van de mensen die dan willen gaan zijn verschillend: sommigen zijn op zoek naar avontuur, of willen vechten tegen het onrecht waarvan zij denken dat het Oekraïne wordt aangedaan. “Maar anderen gaan die kant toch op omdat men hoopt daar een beter leven op te bouwen,” legt Grovestins uit, “of om te mogen blijven ná te oorlog”.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De overheid steekt er een stokje voor

Maar de Nigeriaanse overheid heeft dus laten weten dit niet te tolereren. Allereerst wil de overheid haar burgers niet zomaar een oorlog in sturen. Daarnaast is er meer aan de hand: Rusland is een strategische partner van Nigeria.

Het Kremlin is hard bezig met het uitbreiden van haar invloed in Afrika. “Dat doet Rusland voornamelijk door een vorm van militaire hulp te bieden aan Afrikaanse regimes in ruil voor toegang tot haar grondstoffen”, vertelt Grovestins. In Nigeria is Russische militaire hulp van strategisch belang voor het gevecht tegen IS en Boko Haram in het noorden. “Daarom wil Nigeria Rusland dus liever niet voor het hoofd stoten,” legt de correspondent uit, “door haar onderdanen te laten vechten in Oekraïne”.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie