Buitenland
KRO-NCRV

Artsen zonder Grenzen in Afghanistan: 'Het laatste wat we willen is weggaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Artsen zonder Grenzen in Afghanistan: 'Het laatste wat we willen is weggaan'

Terwijl duizenden mensen Afghanistan verlieten zijn er ook mensen die wel in het land (achter)bleven. Artsen zonder Grenzen blijft zich inzetten voor de gezondheid van de lokale bevolking. Volgens Martine Flokstra was het land altijd al een "zware context" om in te werken. "Maar het laatste wat we willen is weggaan", zegt ze bij Spraakmakers.

Acceptatie en neutraliteit

"Een basis waar wij op kunnen werken, is als wij door de verschillende partijen geaccepteerd worden." De (politieke) neutraliteit van hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) is daarbij hun grootste goed om die acceptatie in conflictgebied te bewerkstelligen.

Terwijl het Westen zich na twintig jaar terugtrok uit het land, bleef AzG. "We hebben geen enkel moment getwijfeld om te gaan", zegt operationeel manager Martine Flokstra. Zij stuurt de 2.400, veelal lokale medewerkers, aan vanuit Nederland. "Wij zijn toegewijd aan de bevolking en dat hangt niet af van welk leger er zit."

Quote

Geen negatieve inmenging ervaren van de Taliban

Martine Flokstra, AzG

Contact Taliban

Net als in alle conflictgebieden waar AzG werkzaam is, hebben medewerkers ook in Afghanistan met alle actoren contact, inclusief de Taliban. De organisatie maakt afspraken over de activiteiten in het gebied om de veiligheid van de patiënten, de ziekenhuizen en de teams te waarborgen. "Tot op dit moment hebben we geen negatieve inmenging ervaren van de Taliban bij onze activiteiten", zegt Flokstra.

Op dit moment werken volgens de coördinator ook nog alle vrouwelijke medewerkers bij de projecten en kunnen vrouwelijke patiënten naar de ziekenhuizen komen.

De druk wordt groter

Hoewel dit positief nieuws is, is ze voor de toekomst weinig optimistisch. "De reguliere zorg was al fragiel in Afghanistan en erg afhankelijk van buitenlandse gelden." Flokstra hoort van klinieken met te weinig personeel omdat de salarissen al maanden niet betaald zijn. "De druk op onze activiteiten wordt groter."

Daarnaast zijn er medicijntekorten en dreigt er hongersnood door de mislukte oogst van deze winter. "De combinatie van al deze elementen, maakt dat het er niet goed uitziet voor de bevolking van Afghanistan."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie