Buitenland
NOS

Amerikaans Congres heeft een compromis gesloten over nieuwe wapenwet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikaans Congres heeft een compromis gesloten over nieuwe wapenwet

Democraten en republikeinen hebben vannacht overeenstemming bereikt over aanscherping van de wapenwet in de Verenigde Staten. Over de precieze invulling daarvan moet nog wel verder onderhandeld worden.

Compromis over wapenwet VS

“Het feit dat het iets is, geeft aan hoeveel het compromis is en hoe ontevreden men is”, vertelt Amerika-deskundige Kenneth Manusama in het NOS Radio 1 Journaal. “Na menig massaschietpartij gebeurde er niets en waren er alleen maar ‘thoughts and prayers’. Mensen die wilden dat er veel meer zou gebeuren, vinden dat dit gevierd moet worden. Die zeggen: we zouden dit kunnen zien als een bal die aan het rollen is gebracht. Dus laten we dit alsjeblieft doorvoeren.”

Wapenwet

“Er zijn eigenlijk vier belangrijke dingen die evenredig zijn verdeeld voor de democraten en republikeinen. Allereest komt er een uitgebreidere ‘background check’ voor mensen onder de 21 jaar die een wapen willen kopen. De zogenaamde ‘boyfriend Loophole’ wordt gesloten. Vanaf nu kunnen mensen die veroordeeld zijn voor huiselijke geweld geen wapen meer krijgen”, vertelt Manusama. “Er wordt ook met geld gesmeten. Het is met name voor de republikeinen belangrijk dat er veel geld komt voor zogenoemde ‘red flag laws’. Dat zijn regels die zeggen: als jij wordt gezien als een gevaarlijk mens, iemand die gevaar loopt voor zichzelf of anderen, dan kunnen zijn wapens tijdelijk in beslag worden genomen. Ook gaat er meer geld naar de geestelijke zorg en schoolveiligheid.”

Compromis

Het is voor het eerst sinds 1994 dat er een nieuwe wapenwet komt. Een speciale compromis dus. Waarom lukte het nu wel? “Deze keer is er veel meer publiciteit gegeven. Het is het zoveelste incident op een school, dus het is wel een beetje een culminatie. Maar als je het nieuws hebt gevolg, zie je dat er veel meer berichtgeving is geweest na de schietpartij in Texas over andere schietpartijen. Die vinden dagelijks plaats en daar vallen ook meerdere slachtoffers. Er is meer sensitiviteit gekomen, meer berichtgeving. Daardoor zagen de republikeinen dat nu misschien wel echt iets moest gebeuren.”

Onderhandelingen

Er moet nog wel verder over onderhandeld worden, hoe groot is dan de kans dat de wet er daadwerkelijk doorheen komt? “Het compromis is bereikt door tien democraten en tien republikeinen. Dat betekent dat er waarschijnlijk voldoende stemmen zijn om de ‘filibuster’ te omzeilen. Er zijn zestig stemmen nodig in het Senaat, dat is nu vijftig vijftig verdeeld. Als er dan tien republikeinen meedoen, is dat in ieder geval bereikt. Men gaat er dan wel vanuit dat alle democraten voor stemmen, het heeft een hele grote kans dat president Biden dit kan gaan tekenen.”

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie